Tuhanded inimesed protestivad Myanmaris riigipöörde vastu

Copy
Meeleavaldus Yangonis.
Meeleavaldus Yangonis. Foto: EPA/Scanpix

Tuhanded Myanmari riigipöörde vastased tulid täna taas tänavatele hoolimata interneti pea täielikust blokeerimisest, millega sõjaväevõimud lootsid tsiviilliidri Aung San Suu Kyi kukutamise vastaseid meeleavaldusi vaikima sundida.

Juba laupäeval võtsid seni suurimatest protestiaktsioonidest osa kümned tuhanded inimesed üle riigi, mõistes hukka sõjaväelise riigipöörde, mis tegi lõpu kümme aastat kestnud demokraatiale.

Yangonis liikus protestimarss pühapäeval autopasunate saatel läbi linna, kandes plakateid kirjaga «Me ei taha sõjaväediktatuuri» ja «Õiglus Myanmarile» ning Suu Kyi Rahvusliku Demokraatialiiga (NLD) punaseid lippe.

Meeleavaldajate tunnusmärgiks on saanud «Näljamängudest» tuntud kolme sõrme tervitus, mis on üle võetud eelmise aasta Tai demokraatiameelsetelt protestidelt.

Protestimarss suundus Yangoni linnavalitsuse hoone poole, kuid politsei tõkestas nende juurdepääsu. Demonstrandid olid sunnitud rühmituma, et leida tee kontrollpunktidest mööda.

«Me oleme otsustanud. Me võitleme lõpuni,» kuulutas 18-aastane majandustudeng Ye Kyaw.

«Kui me sõjalise diktatuuri lõpetame, on järgmisel põlvkonnal demokraatia.»

Nädalavahetuse protestilainet ei ole suutnud peatada pea täielik internetisulg, mis ei jää ulatuselt maha Suu Kyi ja teiste liidrite vahistamisele järgnenust esmaspäeval.

Protestid said hoogu nädala sees, kui hunta andis telekomivõrkudele käsu külmutada kasutajate juurdepääs Facebookile, mis on Myanmaris erakordselt populaarne suhtlusvahend.

Esialgu sotsiaalmeedias levinud viha uue sõjaväerežiimi vastu kandus tänavatele. Protestitakse üha julgemalt, öösel on inimesed tänaval ning taovad potte ja panne, millega vanade tavade järgi peletatakse eemale kurje vaime.

Yangoni elanikud kordasid pottide-pannide tagumist pühapäeva hommikul kell 8.

«Myanmari sõjavägi ja politsei peavad tagama õiguse rahumeelsele kogunemisele ja demonstrante ei tohi karistada,» ütles ÜRO inimõigusbüroo pärast laupäevaseid meeleavaldusi Twitteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles