«Apteekrite mäss» Ateenas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kreeka rahva meelepaha olukorras, kus valitsus peab palavikulisi läbirääkimisi rahvusvaheliste võlausaldajatega, illustreerib ilmekalt viis, kuidas sotsialistid parlamendis ühe struktuurse reformi vastu mässu tõstsid.

Enam kui 60 parlamentääri, nende hulgas ka endine eurovolinik, hääletasid selle vastu, et Kreeka apteekide lahtiolekuaegadelt eemaldataks piirangud.

Meede kujutas endast osa paketist, mis on mõeldud riigi enam kui 130 suletud elukutse avamiseks.
Lisaks ülalmainituile loobus hääletamisest veel 90 parlamendiliiget, nende seas grupp konservatiive.

Valitsus oli sunnitud ettepaneku tagasi võtma. Nagu näis, oli tervishoiuminister Andreas Loverdos üsna meelsasti nõus mässulistele järeleandmisi tegema, öeldes, et ettepanek esitatakse uuesti eraldiseisva seaduseelnõuna «koos parandustega».

Peaministri Lucas Papademose parteiülest valitsust teisipäevane intsident küll ei kukutanud, kuna Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga kokkulepitud pakett tervikuna läks parlamendist läinud nädalal juba läbi.

Küll aga näitab asetleidnu, et Kreeka poliitiline klass on Euroopa partnerite ja IMFi poolt kehtestatud distsipliini peale üsna trotsi täis, kuigi riik vaarub korratu pankroti veerel.




«Mulle ei mahu pähe, kuidas võib parlament seada 12 000 apteekri huvid kõrgemale 11 miljoni kreeklase huvidest... Parlament peab lõpuks ometi lõpetama nende minioligarhide kaitsmise,» ütles kaitseministri asetäitja sotsialist Giannis Ragousis, kes on turu liberaliseerimise poolt.

Kasutades viimast võimalust protestida paketi vastu, mis täna ühele poole peaks saama, blokeerisid mitusada kommunistliku ametiühingu PAME aktivisti hotelli Ateena kesklinnas, kus peatub EL-IMFi töörühm. Enne, kui märulipolitsei nad laiali ajas, jõuti põletada ELi lipp.

PAME esindaja ütles: «Kreeka seisab silmitsi veel kolme kasinusaastaga isegi siis, kui viimane pakett suudab majanduse stabiliseerida. Ning inimestel on juba nüüd ülimalt raske.»
Mainimist on väärt veel üks sündmus.

Nimelt saabusid eile Kreeka parlamendi ette põllumeeste veokid Boeotia maakonnast, mille ette püstitatud lettidelt jagati rahvale 25 tonni köögivilju.

Köögiviljade saabumisest anti teada raadio vahendusel. Tuhanded Ateena elanikud seisid viisakalt järjekorras ja lahkusid kilekottidega täis kapsaid, kartuleid, sibulaid ja porgandeid.

Pretsedenditu pakkumine kujutas endast ühtlasi Boeotia põllumeeste protestiaktsiooni. Mõned neist ei ole saanud oma kaupa poodides müüa, kuna kardetakse, et see on saastunud raskemetallide jääkidest, mida on avastatud nende põldusid kastva Asopose jõe veest.

Põllumeeste kooperatiivide liidu ametnik teatas: «Sõnum on selge. Inimesed saaste pärast ei muretsenud... Kuna on kriis, võeti tasuta köögiviljad vastu tänuga.»

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles