Yelleni sõnul võib Bideni abipakett leevendust tuua järgmisel aastal

Copy
Janet Yellen.
Janet Yellen. Foto: CHRISTOPHER ALUKA BERRY/REUTERS

USA rahandusminister Janet Yellen ütles pühapäeval, et riik on endiselt koroonaviiruse pandeemia tõttu kaotatud miljonite töökohtade tõttu kehvas seisus, kuid president Joe Bideni 1,9 triljoni dollari suurune abipakett võib tekitada piisavat majanduskasvu, et tööhõive järgmisel aastal taastada.

«Tuleb tunnistada, et oleme tööturul sügavas augus ja meil on pikk tee sellest väljakaevamiseks,» märkis Yellen.

Eraldi intervjuus telekanalile CNN prognoosis Yellen siiski, et Bideni abipaketiga võidakse järgmisel aastal tagasi jõuda varasemasse tööhõivesse.

Yellen kommenteeris reedel avaldatud tööturustatistikat. USA töötuse määr langes jaanuaris 6,3 protsendini, kuid juurde loodi koroonapandeemia oludes vaid 49 000 töökohta, teatas tööministeerium.

Töökohad kaovad jätkuvalt vaba aja veetmise, majutussektori, jaemüügi, tervishoiu ja transpordi sektorites, teatas valitsus. Suurema osa taastumisest moodustas teenuste sektor, mida on mõjutanud raskelt äride sulgemine koroonaviiruse peatamiseks.

Töötuse määr oli detsembris 6,7 protsenti pärast seda, kui mullu aprillis jõudis see ettevõtete sulgemise ajal koroonanakkuste leviku pidurdamiseks haripunkti 14,7 protsendini. 

Pärast seda on töötus kahanenud, kui jaanuarikuised andmed näitavad USA-s jätkuvalt kõrget töötuse määra ning ministeeriumi andmeil on tööjõud kokku 6,5 protsenti väiksem – ehk 9,9 miljoni töökoha võrra – kui see oli veebruaris enne pandeemia puhkemist. 

USA kongress on kiitnud heaks triljonite dollarite ulatuses abi, et majandust vee peal hoida ja töötuskindlustust tagada ning president Biden on teinud ettepaneku uueks, 1,9 triljoni dollari suuruseks meetmeks. 

Aastatel 2014–2018 USA keskpanga juhina töötanud Yellenil tuleb tüürida maailma suurim majandus välja koroonakriisist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles