Estonia dokumentalistid mõisteti hauarahu rikkumises õigeks (8)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Rootsi ajakirjanik Henrik Evertsson leidis, et kuna ta lasi allveeroboti vette Saksa laeva pardalt, kehtis sel ajal tema suhtes Saksa seadus.
Rootsi ajakirjanik Henrik Evertsson leidis, et kuna ta lasi allveeroboti vette Saksa laeva pardalt, kehtis sel ajal tema suhtes Saksa seadus. Foto: Björn Larsson Rosvall/EPA/Scanpix

Täna, 8. veebruaril mõisteti Rootsis kohut dokumentaalfilmi «Estonia – leid, mis muudab kõike» tegijate üle, kes prokuratuuri süüdistuse järgi olid rikkunud hauarahu.

Prokurör nõudis sukeldumise korraldanud meestele tingimisi vangistust ja trahve, kuid kohus otsustas filmitegijad Henrik Evertssoni ja Linus Anderssoni õigeks mõista, vahendab STT.

Süüdistuse järgi rikkusid filmitegijad vrakile sukeldumisi tehes Rootsi hauarahu seadust. Kohus otsustas siiski, et kuna mehed tegutsesid rahvusvahelistes vetes ja Saksamaa lipu all registreeritud laeval, siis Rootsi jurisdiktsioon neile ei kohandu.

Saksamaa ei ole allkirjastanud rahvusvahelist lepingut parvlaev Estonia hauarahu kohta.

Kõnealune juhtum puudutas läinud sügisel näidatud teledokumentaali tegijad Henrik Evertsson ja Linus Anderssoni, kes saatsid laevavraki juurde kaugjuhitava sukeldumisroboti ja filmisid materjali, mis näitas laeva keres suurt auku ning heitis uut kahtlust laevahuku ametliku uurimise järeldustele.

Aastal 1995 otsustasid Rootsi, Eesti ja Soome valitsus kehtestada katastroofipiirkonnas hauarahu, millega keelati oma kodanikel vrakile sukeldumine.

Filmitegijate leiud vallandasid üleskutsed laevahuku põhjuste uueks uurimiseks. Detsembris teatas Rootsi, et kavatseb muuta seadust, et võimaldada vraki uut uurimist.

Eesti valitsus otsustas eelmisel neljapäeval, et eraldab Estonia huku täiendavaks uurimiseks kolm miljonit eurot.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles