Myanmari sõjaväejuht õigustas riigipööret valimispettusega (1)

Copy
Myanmari meeleavaldused.
Myanmari meeleavaldused. Foto: LYNN BO BO/EPA

Myanmari relvajõudude ülem ütles esmaspäeval, et riigipööre oli valimispettuse tõttu õigustatud, kuid lubas valimiste järel võimu tsiviilvalitsusele tagasi anda.

Kindral Min Aung Hlaing ütles esimeses alates läinud nädala riigipöördest televisioonis üle kantud kõnes, et riigi valimiskomisjon ja tsiviiljuhid ei ole suutnud novembrikuistel valimistel esinenud väidetavat pettust korralikult uurida.

«Demokraatliku süsteemi hoidmiseks ja kaitsmiseks kehtestas tatmataw (sõjavägi) vastavalt 2008. aasta põhiseadusele eriolukorra,» ütles ta.

Armee on teatanud aastasest eriolukorrast ning esmaspäeval kehtestati sõjaseisukord Mandalays, osas Yangoni piirkondadest ja teistes linnades, kus on riigipöörde vastu meelt avaldatud.

Min Aung Hlaing võttis endale riigipöörde järel ulatuslikud volitused, kuid ütles, et seekordne hunta on «erinev» eelmisest, 49 aastat väldanud huntast, mis lõppes 2011. aastal.

«Pärast eriolukorraperioodi ülesannete lõpuleviimist korraldatakse vastavalt põhiseadusele vabad ja õiglased mitmeparteilised üldvalimised,» ütles ta.

Kindrali sõnul ei muutu sõjaväe valitsusajal riigi välis-, majandus- ega halduspoliitika.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles