Soome ootab Itaalia laevaehitajalt miinitõrjelaevu juba kaks aastat

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinitõrjelaev Katanpää
Miinitõrjelaev Katanpää Foto: Suomen merivoimat

Soome tellis 2006. aastal Itaalia laevaehitusfirmalt Intermarine S.p.A kolm miinitõrjelaeva, kuid nende saabumine on hilinenud kaks aastat.

Tellimuse hilinemise taga on korduvad üleujutused ja prognoositust pikemaks veninud testid merel, vahendas yle.fi.

Esimene tellitud laev reisiti MHC Katanpääks ja see pidi lepingu järgi jõudma Soome 2010. aastal. Esimesed tõrked tekkisid jaanuaris 2009. aastal, kui tulvavesi ujutas üle Intermarine Liguurias asuvad dokid. Sellele järgnes veel kaks üleujutust, neist viimane 2010. aasta sügisel.

Eelmisel kevadel lootis merevägi, et Katanpää jõuab Soome sama aasta suvel, kuid nii ei juhtunud. Nüüd loodab merevägi, et esimene Katanpää-tüüpi laev jõuab kohale lähikuudel.

Laev viibib endiselt  Vahemerel katsetamisel.

Mereväe selgituse järgi võtab katsetamine kaua aega näiteks merel sobiva ilma ootamise tõttu. Ka on hanked keerulised, kuna tehnilised süsteemid on mitmesugused ja eri riikidest pärit allhankijaid on pikk nimekiri.

Miinitõrjuja MHC Katanpää on laev, kus on kasutatud Saksamaal, Norras, Rootsis ja Soomes toodetud seadmeid.

Miinitõrjelaevade tellimuse maksumus on 250 miljonit eurot. Hilinemise tõttu võib juhtuda, et Intermarine peab maksma tellijale trahvi.

MHC Katanpää ja tema sõsaralused Purunpää ja Vahterpää peavad olema valmis turvama Soome mereühendusi 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles