Venemaa trahvis Raadio Vaba Euroopat 150 000 dollariga

Copy
Moskva Kreml ja Vene välisministeeriumi hoone. Foto on illustratiivne.
Moskva Kreml ja Vene välisministeeriumi hoone. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Vene meediajärelevalve teatas kolmapäeval, et trahvis USA rahastusega Raadio Vabadus / Raadio Vaba Euroopa venekeelset teenistust pea 150 000 dollariga, kuna see ei ole vastavuses vastuolulise välisagentide seadusega.

Välisagentideks peetavad ühendused või isikud peavad end Venemaal arvele võtma, avaldama oma rahastuse allika ja panema oma väljaandele vastava tähise. Vastasel korral ollakse silmitsi kasvavate trahvidega.

Meediajärelevalve Roskomnadzor teatas, et koostas 2017. aastal välisagendiks kuulutatud Raadio Vabadus / Raadio Vaba Euroopa ja selle direktori suhtes 166 protokolli seoses suutmatusega lisada oma Vene veebilehtedele asjakohane tähis.

Roskomnadzori teatel on kohus seni menetlenud 40 protokolli ja otsustanud iga kord trahvi kasuks. Trahve on meediakanalile määratud alates jaanuari lõpust.

«Nende trahvide kogusumma on jõudnud 11 miljoni rublani (148 730 dollarit või 122 750 eurot),» teatas järelevalveamet.

Raadio Vabadus / Raadio Vaba Euroopa regionaaldirektor Kirõll Suhhotski tõrjus läinud nädalal trahve ja ütles, et need on «riigipoolne väljapressimise ja hirmutamise kampaania».

Välisagentide seadus võeti vastu 2012. aastal ja algselt oli see suunatud vabaühenduste vastu. Aastal 2017 laiendati seda katmaks ka meediaorganisatsioone, vastusena USA otsusele kuulutada välisagendiks Kremli rahastusega meediakanal RT (varasemalt Russia Today).

Detsembris laiendati seadust üksikisikutele ja suurendati trahve, seejuures võivad rikkumised kaasa tuua kuni viieaastase vabadusekaotuse.

Lisaks ei luba seadus välisagendiks kuulutatud isikutel töötada kohalikes omavalitsustes.

Kriitikute sõnul on seadus mõeldud teisitimõtlemise vaigistamiseks eelseisvatel parlamendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles