Luik: Lavrovi ähvardus on teoreetiliselt võimalik, kuid jääks vaid sümboolseks sammuks (3)

Copy
Jüri Luik (Isamaa)
Jüri Luik (Isamaa) Foto: Madis Veltman

Endine kaitse- ja välisminister Jüri Luik lausus, et Venemaa välisministri Sergei Lavrovi ähvardus Euroopa Liiduga suhted katkestada jääks pelgalt sümboolseks sammuks.

«Sergei Lavrovi väide justkui oleks Venemaa valmis suhete katkestamiseks Euroopa Liiduga ja välisministeeriumi kõneisiku Zahharova etteheited EL-i suunal on üks Venemaa lemmiktaktikaid. Olukorda eskaleeritakse ennetavalt selle nimel, et Euroopa Liidu liikmesriike ehmatada ja sellega uusi sanktsioone vältida,» leidis isamaalasest riigikogu liige.

«Sellise avaliku survega nad aga ainult tugevdavad sanktsioonide pooldajate argumente. Pärast Borrelli alandamist Moskvas võimendusid märkimisväärselt nende riikide hääled Euroopas, kes nõuavad täiendavate sanktsioonide kehtestamist. Ka Eesti riigikogu arutab järgmise nädala istungil avaldust, milles kutsutakse Euroopat üles kehtestama uusi sanktsioone,» kinnitas väliskomisjoni aseesimees.

«Teoreetiliselt oleks Vene-poolne suhete katkestmine mõeldav, aga see jääb pigem sümboolseks sammuks: Euroopa Liidu diplomaatide väljasaatmine, koosolekute ära jätmine. Suhete põhiosa on Venemaa ja Euroopa Liidu vahel kaubandussuhted, mis meie poolt kuuluvad Komisjoni kompetentsi. Nendega trikitamine on ebatõenäoline, sest need tabaksid kõige valusamalt Venemaad ennast: Euroopa Liit on Venemaa suurim kaubanduspartner.»

Luik jätkas: «Tähelepanuväärne on, et Lavrov ei ähvarda eurooplasi seoses isikutevastaste sanktsioonidega, vaid proovib tõrjuda majanduse, eriti tundlike sfääridega seotud sanktsioone. Ta näitab välja, et kõige tugevamalt mõjuvad venelastele sanktsioonid, kus piiratakse nende juurdepääsu moodsatele tehnoloogiatele ja pikaajalistele krediitidele. Eluliselt tähtis on muidugi ka gaasimüük, ehk siis Nord Stream 2.»

«Moskva järjepidevad katsed olukorda eskaleerida võivad aga neile endile valusalt kätte maksta. Lavrovi kasutatud väljend: «Tahad rahu, valmistu sõjaks» näitab aga, et senistest vigadest ei suudeta õppida,» lõpetas Luik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles