Bideni valitsus kaebas Assange'i väljaandmise vastase otsuse edasi (1)

Copy
Kohtujoonistus Julian Assange'ist.
Kohtujoonistus Julian Assange'ist. Foto: Elizabeth Cook/AP/Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsioon kaebas edasi Briti kohtuniku otsuse WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i väljaandmise vastu, teatas reedel justiitsministeerium. 

Apellatsioon näitab Bideni soovi näha Assange'i USA kohtu ees. Teda süüdistatakse sadade tuhandete USA sõjaväedokumentide lekitamises alates 2009. aastast

Justiitsministeeriumil oli kuni reedeni, et kaevata edasi Briti kohtuniku otsus, mis tehti teatavaks 4. jaanuaril. Otsuse järgi kannatab Assange vaimse tervise häirete käes ning USA-sse saatmisega tõuseb tema enesetapu risk. 

«Jah, me esitasime kaebuse ja taotleme jätkuvalt väljaandmist,» teatas USA justiitsministeeriumi pressiesindaja Marc Raimondi.

Bidenile on avaldatud survet Assange'i juhtumist loobuda, kuna see on vastuoluline läbipaistvuse ja meediavabaduse kontekstis. 

Assange ütles varem, et WikiLeaksi tegevus ei erine muust meediast, kelle õigus sarnaseid materjale lekitada on põhiseaduse alusel kaitstud. 

Assange'i võib ähvardada USA seaduste järgi 175 aasta pikkune vangistus. 

Kakskümmend neli organisatsiooni, nende seas Human Rights Watch, Amnesty International USA ja Piirideta Ajakirjanikud kirjutasid avaliku kirja, milles nõudsid USA justiitsministeeriumilt suunamuutust.

«Suurte uudisteväljaannete ajakirjanikud räägivad regulaarselt allikatega, küsivad selgitusi või rohkem dokumente, ning saavad ja avalikustavad dokumente, mida valitsus peab salajaseks,» ütlesid kirja autorid. 

Assange'i juhtum võib kriminaliseerida sellise tavalise ajakirjandusliku tegevuse, märkisid nad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles