Mario Draghi andis ametliku nõusoleku asuda Itaalia peaministriks

Copy
Itaalia peaministrikandidaat Mario Draghi.
Itaalia peaministrikandidaat Mario Draghi. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Keskpanga (ECB) endine juht Mario Draghi soostus reedel Itaalia presidendi Sergio Mattarellaga kohtudes ametlikult vastu võtma peaministri ametikohta.

Eelmine, Giuseppe Conti juhitav vasaktsentristlik valitsus lagunes kuu aja eest, jättes riigi pretsedenditu kriisi ajal juhita. 

Pärast Mattarellaga kohtumist luges 73-aastane majandusteadlane Draghi ette oma ühtsusvalitsuse ministrite nimekirja, kus oli nii tehnokraate kui poliitikuid. Ta naaseb presidendipaleesse laupäeva keskpäeval, et anda ametivanne.

Uue kabineti majandusministriks sab Itaalia Panga asejuht Daniele Franco, tervishoiu- ja välisministri kohad säilitavad vastavalt Roberto Speranza ja Luigi Di Maio.

Draghi on viimased üheksa päeva pannud kokku ühtsusvalitsust, et tulla toime aasta eest Itaaliat tabanud koroonaviiruse epideemiaga. 

Neljapäeval sai Draghi toetuse Viie Tähe Liikumiselt (M5S), millega tal on koos pea kõikide peamiste parteide toetus alates vasakpoolsetest kuni parempopulistliku Liigani. 

«Draghi valitsus on sündinud,» kirjutas Itaalia päevaleht Il Messaggero. Corriere Della Sera lisas: «Draghi on lõpusirgel». 

Mattarella palus Draghil peaministriks asuda 3. veebruaril pärast Conte lahkumist valitsusjuhi kohalt seoses probleemidega M5S-i juhitud valitsuses. 

President rõhutas vajadust tegutseda poliitilise vaakumi täitmisel kiiresti ajal, kui Itaalia COVID-19 surmajuhtumite arv läheneb 100 000-le ja riik seisab silmitsi suurima majanduskriisiga alates Teisest maailmasõjast. 

Itaalia loodab saada Euroopa Liidult 200 miljardit eurot, et taas jalgele tõusta, kuid Draghil tuleb leida tasakaal kiire leevenduse ja pikaajaliste reformide vahel ehk lahendada pinged, mis ajasid laiali viimase valitsuse, kirjutas AFP. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles