Bideni valitsus tahab sulgeda pea 20 aastat toiminud Guantánamo laagri

Copy
Guantánamo laagri peavärav.
Guantánamo laagri peavärav. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Joe Biden soovib enne oma ametiaja lõppu sulgeda Kuubale rajatud Guantánamo vangilaagri, kinnitas reedel Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki.

«See kahtlemata on meie eesmärk ja meie kavatsus,» lausus ta. Psaki sõnul tegeleb riiklik julgeolekunõukogu laagri praeguse olukorra hindamisega. 

Kavast Guantánamo sulgeda teatas muu hulgas uudistekanal CNN. Aastal 2002 rajatud laagris on endiselt umbes 40 terrorismis kahtlustatavat vangi. Neist 26 peetakse liiga ohtlikuks, et neid vabastada, kuid kohtumenetlus on nende kaasuste komplitseerituse tõttu venima jäänud. 

Guantánamo kinnipanekust rääkis 2008. aastal oma valimislubadusena ka Ühendriikide eelmine demokraadist president Barack Obama. Bideni eelkäija, vabariiklane Donald Trump on aga kinnitanud, et laager jääb kasutusse. 

Sõjaväevanglas on USA «terrorivastase sõjaga» seotud kinnipeetavad, teiste seas pakistanlane Khaled Sheikh Mohammed, kes nimetab end 2001. aasta 11. septembri rünnakute planeerijaks.

Pärast rünnakuid ehitas USA sõjavägi kiiresti vangilaagri USA-le kuuluvasse mereväebaasi Kuuba idatipus, enklaavis, mille Kuuba loovutas Ühendriikidele tänutäheks abi eest sõjas Hispaania vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles