Amsterdami kanalitel saab üle mitme aasta taas uisutada

Copy
Inimesed jalutamas ja uisutamas Amsterdami kanalil.
Inimesed jalutamas ja uisutamas Amsterdami kanalil. Foto: EPA / Scanpix

Sajad uisusõbrad läksid laupäeval Amsterdami kuulsale Prinsengracht kanalile uisutama, sest Euroopa vallutanud külmalaine lubab kanalil lõpuks uisud alla panna.

Inimesed uisutasid ja jalutasid väikesel osal kanalist Westerkerki kiriku juures enne kui laienevad praod jätsid jäävõlusid nautima vaid kõige hulljulgemad. Üks mees liugles jääl ilma ratasteta rulalaual.

«Fantastiline ja eriti tänapäeval, kui sellist kogemust saab korra üle mitme aasta. Kui võimalus tekib, siis tee ära,» lausus Marc Burkett, kes enne kanalile liuglemist uisupaelu sidus.

See on esimene kord alates 2018. aastast, mil kanalil uisutada saab.

Mujal riigis on jää peal liikumine veidi ohutum. Inimesed valgusid enne lähipäevadeks ennustatud sula jäätunud järvedele ja kanalitele ilma nautima. Lapsed kelgutasid, noored mängisid hokit ja isegi koerad oli toodud jääle jalutama.

Hollandi uisutamise ühendus ning kohalikud võimud palusid inimestel minna jääle kodu lähedal, et vältida ülerahvastatust populaarsetel järvedel, mis ei lubaks pidada kinni viirusepiirangute ajal nõutavast suhtlusvahemaast.

Kuid paljud inimesed otsustasid siiski sõita kohale uisutamise meelispaikadesse. Maaliliste Kinderdijki tuulikute juures olevad autoparklad olid täis juba hommikul kell 7.30, teatas kohalik Rijnmondi ringhääling.

«Kinderdijk on täis,» säutsus kohalik omavalitsus.

Kuid uisutamise suursündmust, umbes 200 km pikkust linnade tuuri Friisimaal sel aastal siiski ei toimu, isegi kui jää on piisavalt paks, et kanda umbes 25 000 võistlejat. Organiseerijad on öelnud, et viirusepiirangute ajal võistlust korraldada ei saa.

Amsterdamis elav Christopher Talvitie näitas mõningaid uisutamisnippe oma hokiuiskudel, tuisates mööda kogenenumatest uisusõpradest.

«Olen Soomest ja meil on nii, et algul õpime kõndima ja siis õpime uisutama. See on meil veres,» ütles ta.

Talvitie oli esimesena jääl ja lahkujatest viimane.

«Täna on täiuslik päev, unistuste täitumine,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles