Prokurörid taotlevad Navalnõile laimuasjas üle 10 000-eurost trahvi (1)

Copy
Aleksei Navalnõi kohtus.
Aleksei Navalnõi kohtus. Foto: Reuters/ScanPix

Prokurör taotles täna Moskva kohtus Venemaa opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi trahvimist 950 000 rublaga (umbes 10 600 eurot) 95-aastase sõjaveterani väidetava laimamise eest.

Moskva ringkonnakohus asus täna kuulama lõppargumente kohtuasjas, kus Navalnõid süüdistatakse selles, et ta kirjeldas mullu juunis inimesi, teiste seas 94-aastast veterani, kes astusid üles Kremli põhiseadusparandusi toetanud videos, kui «riigi häbiplekke ja reetureid». 

Süüdistajad nõudsid Navalnõile 2014. aastal tingimisi mõistetud 3,5-aastase vabaduskaotuse pööramist reaalseks vangistuseks, sest väidetav laimamine leidis aset tingimisi karistuse ajal. 

Teine Moskva kohus juba pööras varem sel aastal Navalnõi tingimisi karistuse reaalseks seoses karistustingimuste rikkumisega ajal, mil ta oli Saksamaal kosumas mürgirünnakust. 

44-aastane opositsioonijuht osales istungil kohtualustele ette nähtud klaaspuuris, kandes oma tavapärast sinist džemprit. Tema advokaadi Olga Mihhailova sõnul on süüdistused väljamõeldud ja meelevaldsed. 

Pärast lõppargumentide esitamist määras kohtunik järgmiseks istungipäevaks 20. veebruari. 

Veel üks laimusüüdistus

Teisipäeval pidi teine Moskva kohus arutama Kremliga seotud ärimehe Jevgeni Prigožini algatatud laimumenetlust Navalnõi vastu. 59-aastane ärimees, hüüdnimega «Putini peakokk», taotleb Navalnõilt hüvitist viis miljonit rubla.

Hiljem päeval arutab kohus ka Navalnõi hagi 3,3 miljoni rubla suuruse trahvi vastu, mis temalt teises laimuasjas Prigožini toitlustusettevõtte vastu määrati. 

Navalnõi peeti kinni 17. jaanuaril, kohe, kui ta naasis ravilt Saksamaalt, kus ta paranes mitu kuud mürgitamisest. Navalnõi ja lääneriikide hinnangul on tema mürgitamise taga FSB. Vene võimud on süüdistusi eitanud. 

Opositsioonijuhti toetavatel meeleavaldustel on peetud Venemaa eri paigus kinni kokku üle 10 000 inimese, kellest paljud on kurtnud politsei kuritarvituste üle. Pühapäeval moodustasid sajad naisaktivistid Moskva kesklinnas Navalnõi abikaasa Julia toetuseks inimketi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles