Venemaa peab Prantsusmaa küberrünnakusüüdistust absurdseks

Copy
Kremli kõneisik Dmitri Peskov,
Kremli kõneisik Dmitri Peskov, Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Kreml eitas täna süüdistust, nagu olnuks Venemaa Prantsuse ettevõtete vastu sooritatud küberrünnakute taga.

«Venemaal pole küberkuritegevusega kunagi seost olnud, ei ole praegu ega hakka kunagi olema,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele, lisades, et vastutuse panek Moskvale on absurdne.

Prantsusmaa riiklik küberjulgeolekuamet (ANSSI) avalikustas eile, et on avastanud arvatavad Vene häkkerirünnakud, mis algasid 2017. aastal ja mõjutasid paljusid organisatsioone. Prantsuse ekspertide sõnul sarnanesid need rünnakud Vene sõjaväeluurega seotud rühmituste tegevusega.

«See kampaania mõjutas peamiselt infotehnoloogia, eriti veebimajutuse pakkujaid,» ütles ANSSI. Agentuur ütles, et häkkerid kasutasid ära Prantsuse firma Centreon tarkvara haavatavuse ning rünnakutel oli sarnasusi nendega, mida korraldas Sandworm. Seda rühmitust kahtlustatakse seotuses Vene sõjaväeluurega.

Rünnati Centreoni kliente, teiste seas gaasihiidu Total, kaitsetööstuse gruppi Thales ja energiafirmat EDF. ANSSI avastas tagaukse mitmes Centreoni serveris, mis andis häkkeritele ligipääsu võrkudele.

Häkkimised leidsid aset aastatel 2017–2020.

Küberturbefirma Wavestone ekspert Gerome Billois ütles, et rünnakud meenutavad Sandwormi kasutatud meetodeid, kuid see ei garanteeri, et tegemist oli nendega. Rünnakute pikk aeg näitab, et ründajad olid äärmiselt diskreetsed, ilmselt eesmärgiga varastada infot või luurata, lisas Billois. Tema sõnul võtab rünnakute täieliku ulatuse väljaselgitamine aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles