USA kavatseb vähendada sõdurite arvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Nimitz-klassi lennukiemalaev USS John C. Stennis
USA Nimitz-klassi lennukiemalaev USS John C. Stennis Foto: SCANPIX

USA kavatseb vähendada sõdurite arvu umbes 100 000 võrra, kinnitas eile Ühendriikide kaitseminister Leon Panetta.

Pentagoni uues kärpekavas on ette nähtud aga ka vanadest sõjalaevadest ja lennukitest loobumine ning uute hävitajate soetamise graafiku pikendamine.

Kärped tulenevad sellest, et USA vähendab järgmise kümne aasta vältel riigikaitsekulusid 487 miljardi dollari ehk nii 370 miljardi euro võrra.

Plaanide järgi peaks aastal 2017 USA maaväes teenima 490 000 sõdurit, kui 2010. aastal oli selleks arvuks 570 000. Merejalaväes väheneb sõdurite arv 2017. aastaks 182 000-le, kui praegu on neid 202 000.

Kärpekava näeb ette ka mitme sõjaväebaasi sulgemise.

Euroopast plaanitakse koju tuua kaks kuni neli brigaadi, kuid esialgu ei täpsustatud millistest riikidest. Maha kantakse seitse sõjalaeva ja umbes 120 militaarlennukit.

Kaitsekärpeid hinnatakse juba praegu väga karmideks, kuid tulevikus on oodata veelgi suuremat kokkuhoidu.

«Et tagada armee valmisolek ja tõhusus tegime me mõistliku otsuse pidada üleval vaid sellises mahus vägesid, mida me jaksame korralikult treenida ja varustada,» tõdes Panetta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles