Myanmari meeleavaldajad tulid taas tänavatele

Copy
Meeleavaldajad Myanmari pealinnas Yangonis.
Meeleavaldajad Myanmari pealinnas Yangonis. Foto: AP / Scanpix

Myanmari riigipöörde vastased meeleavaldajad tulid kolmapäeval taas tänavatele, korraldades suurima meeleavalduse pärast seda, kui sõjavägi asus üle kogu riigi rahutusi maha suruma.

Suur osa Myanmarist on rahutu sestpeale, kui tsiviilliider Aung San Suu Kyi 1. veebruaril vahistati ning sõjavägi võimu haaras. Võimud vahistavad aina rohkem tsiviilisikuid, kes meelepaha väljendavad, kuid tänavad on siiski protestijaid täis.

Kolmapäeval tulid Yangonis välja kümned tuhanded inimesed, protestijad tõkestasid autodega teed, et julgeolekujõud ei saaks riigi suurimas linnas ringi liikuda.

«Me peame võitlema lõpuni,» ütles 21-aastane üliõpilane Nilar.

«Me peame demonstreerima ühtsust ja tugevust, et sõjaväevõimule lõpp teha. Inimesed peavad tänavatele tulema.»

Hunta on hakanud kasutama jõulisemaid võtteid rahva vastupanu murdmiseks, et suruda maha üleriigilised tänavameeleavaldused ja allumatusekampaaniad, millega kannustatakse riigiteenistujaid streikima.

Pärast seda, kui nädalavahetusel paigutati väed Yangoni ümbrusse, jäid protestid väiksmaks, kuid paisusid kolmapäeval taas.

Sotsiaalmeediaplatvormid olid üle ujutatud üleskutsetest näidata protestijate jõudu, enne kui hunta kolmandat ööd järjest interneti kinni keeras.

Keskpäevaks olid riigipöörde vastased tänavatele tulnud üle kogu Myanmari kaugest mägipiirkonnast Chinist Irrawaddy delta väikelinnadeni.

Pealinna Naypyidaw lähedal Pyinmanas võtsid protestimarsist osa kümned tuhanded insenerid, arstid, õpetajad ja teiste eluvaldkondade esindajad.

ÜRO eriraportöör Tom Andrews hoiatab, et sõdurite Yangoni toomine võib viia olukorra kontrolli alt väljumiseni. 

Kolmapäeva hommikul ei olnud Yangonis suuremat vägede liikumist aga näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles