Kesk-Euroopa liidrid tähistavad Visegrádi grupi 30. aastapäeva

Copy
Visegrádi grupi riikide peaministrid ning Euroopa Ülemkohu alaline eesistuja tähistamas ühenduse 30. sünnipäeva.
Visegrádi grupi riikide peaministrid ning Euroopa Ülemkohu alaline eesistuja tähistamas ühenduse 30. sünnipäeva. Foto: AP / Scanpix

Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia tähistavad kolmapäeval 30 aasta möödumist mitteametliku poliitilise ja majanduskoostöö ühenduse Visegrádi grupi moodustamisest.

Pidulik tseremoonia viidi läbi Krakówi Waweli lossis, seda võõrustas Poola peaminister Mateusz Morawiecki, kes oli külla kutsunud ametivennad Viktor Orbáni, Andrej Babiši ja Igor Matoviči ning Euroopa Ülemkogu presidendi Charles Micheli.

Orbán kirjutas Ungari ja Poola meedias avaldatud tähtpäevaartikilis, et Kesk-Euroopa riikide ülesanne on kaitsta Euroopa Liitu väliste rünnakute, aga ka sisemiste impeeriumi loomise tendentside eest, seistes samal ajal valvel oma iseseisvuse eest.

Visegrádi nelik mõistab oma vastutust kristlikel väärtustel tugineva Euroopa tuleviku ees, ütleb Orbán Poola uudisteplatvormil Interia.pl ja Ungari päevalehes Magyar Nemzet ilmunud kirjutises.

Ungari ja Poola on ELi isepäised liikmed, kellele tehakse etteheiteid poliitilise sekkumise pärast kohtusüsteemi ja ajakirjandusvabadusse.

Visegrádi grupp loodi 1991. aasta toonaste riigipeade – Poola presidendi Lech Wałęsa, Ungari presidendi József Antalli ja tollase Tšehhoslovakkiana juhi Václav Haveli – koostöödeklaratsiooniga, mis allkirjastati Ungaris Visegrádi linnas.

Neliku liikmed ühinesid 2004. aastal Euroopa Liiduga.

Praegu on grupi eesistuja Poola, 1. juulil läheb juhtimine 12 kuuks üle Ungarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles