Venezuela president kinnitas taas dialoogivalmidust Ühendriikidega

Copy
Venezuela president Nicolas Maduro.
Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: YURI CORTEZ/AFP

Venezuela president Nicolás Maduro kinnitas kolmapäeval taas, et on avatud dialoogile USA uue administratsiooniga kahe riigi vaheliste pingete ja oma riigi majanduskriisi leevendamise eesmärgil.

Maduro keeldus pressikonverentsil siiski ütlemast, kas tal on olnud viimasel ajal otseseid kontakte ligi kuu tagasi ametisse asunud Ühendriikide presidendi Joe Bideni administratsiooniga.

Venezuela eelmise aasta inflatsioon oli ligi 3000 protsenti, teatas möödunud nädalal riigi keskpank. Naftarikka riigi majandus on olnud languses juba seitse aastat ning puudus on toidust, ravimitest ja isegi igapäevastest tarbekaupadest nagu seep ja tualettpaber. 2019. aastal oli inflatsioon 9585 protsenti.

Bideni administratsioon teatas kuu alguses, et ei kavatse lähiajal avada otsekontakte Venezuela presidendi Maduroga, kes on pärast pingeid Donald Trumpi Valge Majaga avaldanud soovi suhete parandamiseks.

«Kindlasti ei avame Maduroga lähiajal mingeid kontakte,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele, nimetades Venezuela riigipead diktaatoriks.

Price kinnitas, et Biden ja asepresident Kamala Harris jätkavad Trumpi poliitikat opositsiooniliidri Juan Guaidó ajutiseks presidendiks tunnustamisel.

«Biden-Harrise administratsiooni üldeesmärk on toetada Venezuelas rahumeelset ja demokraatlikku üleminekut vabade ning õiglaste presidendi- ja parlamendivalimiste kaudu ning aidata Venezuela inimestel oma elu ja riiki üles ehitada,» sõnas Price.

«Maduro on diktaator. Tema repressioonid, korruptsioon ja halb juhtimine on tekitanud ühe kõige kohutavama humanitaarkriisi, mida see poolkera on näinud,» lisas Price.

Maduro oli enne seda korduvalt kinnitanud, et on valmis pöörama uut lehekülge suhetes Ühendriikidega nüüd, kui Ühendriikide presidendiks on Joe Biden. 

«Me oleme valmis kõndima oma suhetes Joe Bideni valitsusega mööda uut rada, mis tugineb vastastikusel lugupidamisel, dialoogil, kommunikatsioonil ja teineteisemõistmisel,» ütles Maduro oma toetajatele, lisades, et on valmis «pöörama uut lehekülge» suhetes Ühendriikidega. 

Endise USA presidendi Trumpi administratsioon kehtestas Venezuelale mitu majandussanktsiooni, sealjuures naftaembargo 2019. aastal, üritades kukutada Maduro režiimi. USA valitsus Trumpi ajal kuulutas Maduro diktaatoriks. 

Pärast aastaid kestnud jahedaid suhteid katkestasid Venezuela ja USA diplomaatilised suhted täielikult 2019. aasta 23. jaanuaril, kui USA tunnustas opositsioonijuhti Guaidód Venezuela ajutise presidendina. 

Pärast Bideni presidendivalimiste võitu novembris õnnitles Maduro Bidenit ja ütles, et Venezuela on valmis dialoogiks ja kordas seda ka detsembris. 

Analüütikute arvates saab Bideni valitsuse lähenemine Venezuelale olema mõõdukam ja toetab rahvusvahelist vahendustegevust Maduro režiimi väljavahetamiseks. 

ÜRO andmetel on Venezuelast alates 2015. aastast põgenenud enam kui viis miljonit inimest poliitilise kaose ja majandusraskuste tõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles