Hiina sarjas Kanadat meelevaldsete kinnipidamiste deklaratsiooni eest

Copy
Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying.
Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying. Foto: AP/Scanpix

Hiina sarjas Kanadat ühinemise eest USA ja veel 56 riigi esmaspäevase deklaratsiooniga, milles mõisteti hukka välisriikide kodanike meelevaldne kinnipidamine poliitilistel põhjustel.

Deklaratsioon oli kahe Kanada kodaniku Michael Kovrigi ja Michael Spavori Hiina vanglast vabastamise kampaania tulemus. Kanadalased võeti kinni ilmse vastusammuna mõni päev varem aset leidnud Hiina Huawei finantsjuhi ja kompanii asutaja tütre Meng Wanzhou kinnivõtmisele Kanadas USA vahistamismääruse alusel.

Välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying kordas neljapäeval Hiina nõudmist, et Meng lastaks kohe vabaks ja ütles ajakirjanikele, et Peking on Ottawale «põlastusväärse ja silmakirjaliku» avalduse eest kaebuse esitanud.

«Kanada lõi mesti nende riikidega, et anda välja niinimetatud deklaratsioon meelevaldse kinnipidamise vastu ja lasta asjaomastel inimestel laimata Hiinat Kanada kodanike Michael Kovrigi ja Michael Spavori meeleavaldse kinnipidamise eest,» ütles Hua.

«Kanada nõndanimetatud deklaratsioon paistab rohkem kui ülestunnistus, kus Kanada tunnistab vigasid Meng Wanzhou kaasuses,» rääkis ta. «Ühest küljest väidab Kanada, et ta järgib õigusriigi põhimõtteid, teisalt aga teeb koostööd USA-ga Hiina kodanike meelevaldseks kinnipidamiseks.»

Hiina süüdistab Kovrigi ja Spavori riikliku julgeoleku ohtu seadmises, kuid neile esitatud süüdistuste üksikasjade kohta pole palju teada. Kinnipidamise vältel on nad saanud Kanada diplomaatidega kohtuda vaid paaril korral, samas kui Meng elab väljaandmisprotessi ajal oma Vancouveri villas lõdva koduaresti tingimustes.

Kanada välisminister Marc Garneau ütles, et deklaratsioon pole suunatud ühegi kindla riigi vastu ja ta tahab saada sellele allkirja rohkematelt riikidelt.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et Washington toetab «täiest hingest» deklaratsiooni ja kutsub «kõiki sarnaselt meelestatud riike tegema tööd avaldamaks survet riikidele, mis tegelevad selliste kinnivõtmistega, et nad lõpetaksid sellised sammud, vabastaksid kinnivõetud tingimusteta ning austaksid õigusriiki ja inimõigusi».

Kuigi Kovrigi ja Spavori vabastamine on endiselt Kanada peamine prioriteet, on uus deklaratsioon mõeldud olema laialdane hukkamõist sellisele tegevusele teistes riikides nagu Venemaa, Iraan ja Põhja-Korea.

Deklaratsioonile allkirja andnud riikide seas on ka Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Rootsi, Austraalia ja Panama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles