Pakane taandub, kuid tuhanded ateenlased on ikka elektrita (1)

Copy
Ateena põhjapoolne eeslinn Dionysos pärast tugevat lumesadu.
Ateena põhjapoolne eeslinn Dionysos pärast tugevat lumesadu. Foto: AP / Scanpix

Kreeklastes on tärganud viha valitsuse vastu, sest ehkki nelja inimese elu nõudnud käre pakane on hakanud järele andma, on tuhanded Ateena majapidamised ikka elektrita.

Riiklik elektrijaotusvõrguoperaator on teatanud, et tegeleb mitmes Ateena põhjapoolses eeslinnas 3500 majapidamise vooluühenduse taastamisega.

Kõige hullem on olukord Dionysoses, kus on kuulutatud välja eriolukord.

Paljudel elanikel ei ole ka vett, nii et nad peavad joogiks ja toiduvalmistamiseks lund sulatama. Külmiku asemel hoitakse kergestiriknevaid toiduaineid väljas külma käes.

«Mitte keegi ei lähe enne koju, kui viimases kodus on elekter taastatud,» kuulutas peaminister Kyriákos Mitsotákis neljapäeval.

Reedel sadas valitsusele süüdistusi paremalt ja vasakult.

Vasakpoolne päevaleht Efsyn leidis, et Mitsotákise lubadused on kirjutatud lumele, liberaane I Kathimeriní aga kirjutas, et riigil on kulub pool sajandit selgitamaks välja, kelle ülesanne on puid kärpida.

Tuntumate kritiseerijate hulgas on konservatiivist eksminister Stefanos Manos, kes kirjutas Twitteris, et on olnud üle kolme päeva elektrita.

Mitsotákis ütles, et vanakreeka müütilise nõia järgi Medeiaks nimetatud külmalaine on ekspertide hinnangul üks viimase 40 aasta karmimaid.

«Suur-Ateena piirkonnas sadas lund 36 tundi järjest ja samal ajal oli erakordselt tugev tuul, iga kahe minuti tagant langes mõni puu elektriliinidesse,» ütles peaminister.

Nädalavahetusel üle Kreeka liikunud ja esmaspäeval Ateena kohale jõudnud külm front nõudis nelja inimese elu. Kolm neist suri Ateena lähedal Evia saarel ja üks Kreetal.

Märksõnad

Tagasi üles