ÜRO: vägivald Lõuna-Sudaanis on hullem kui kodusõja ajal (2)

Copy
Lõuna-Sudaani Rahvavabastusarmee (SPLA) sõdurid valvavad Malakali lennujaama 21. jaanuar 2014.
Lõuna-Sudaani Rahvavabastusarmee (SPLA) sõdurid valvavad Malakali lennujaama 21. jaanuar 2014. Foto: Reuters/ScanPix

Vägivald Lõuna-Sudaanis on palju hullem kui viieaastase kodusõja ajal, teatas ÜRO inimõiguste komisjoni reedel avaldatud raport, tuues esile, et mõned kõrgemad ametnikud toetavad relvastatud rühmitusi.

Inimõiguste komisjoni uus raport Lõuna-Sudaani kohta näitab, et tsiviilisikud on siiani ohustatud selliste jõledustega nagu grupivägistamised, küüditamine ja inimröövid. 2018. aastal lõppenud kodusõjas suri 400 000 inimest ning miljonid ellujääjad üritavad tänaseni sellest taastuda.

«Vägivald jätkub, sest inimesed teavad, et nad ei saa karistada,» ütles komisjoni esimees Yasmin Sooka. «Ei ole kahtlust, et seda koordineeritakse ülaltpoolt.»

Lõuna-Sudaani presidendi Salva Kiiri kõneisik ütles, et peab raportit enne kommenteerimist lugema. Sõjaväe kõneisikuga ei saadud kohest ühendust.

Lõuna-Sudaani vägivald on lokaliseeritud ning erineb kodusõjast vaid sel määral, et mõned võitlejad ei kanna mundrit ning võitlusesse sekkuvad ka kohalikud juhid, rühmitused ja usutegelased, teatas Sooka.

Tema sõnul on tsiviilisikute vastu toimunud rünnakud etnilise tagapõhjaga ja tihti valitsuse või opositsiooni vägede toetatud. Raporti kohaselt on novembri ja veebruari vahel tapetud sadu inimesi.

«Vaadates tapetute ja küüditatute numbreid ning naiste vastase seksuaalvägivalla ulatust, on numbrid kindlasti hullemad kui 2013. aastal või mis iganes sellele järgnenud ajaperioodil Lõuna-Sudaanis,» ütles Sooka.

Aasta enne raporti tegemist moodustati Lõuna-Sudaanis ühtsusvalitsus ning endine opositsiooniliider Riek Machar sai Kiiri asetäitjaks. Kuigi rahu sõlmimisest on möödunud kaks aastat, on selle juurutamine aeglane.

Uus, paikkondlikult piiritletum võitlus algas pärast rahu sõlmimist ning laastab tänapäevani Kesk-Ekvatoria, Jonglei, Warrapi ja Pibori halduspiirkondi.

Mõned konfliktipiirkonnad on üle elanud ka suured üleujutused, mis jätsid sajad tuhanded inimesed koduta, paljudes piirkondades võib krooniline toidupuudus lõppeda ka näljahädaga.

Võideldakse väheste ressursside ja võimu pärast ning suurtel aladel Lõuna-Sudaanis puudub igasugune turvatunne, teatas ÜRO komisjon.

«See, et kümnete tuhandete hästi relvastatud võitlejate mobilisatsioon on hästi koordineeritud ning tugevalt sõjaväestatud, ei ole kindlasti kokkusattumus,» ütles Sooka.

Uute relvade kasutamine ja võitluse ulatus viitab «kas riigi vägede või väliste jõudude sekkumisele,» lisas komisjoni liige Andrew Clapham.

Kui Sookalt küsiti rahvusvahelise reaktsiooni kohta, tunnistas ta, et Lõuna-Sudaani toetamine Sudaanist lahkulöömisel 2011. aastal oli suur ja väsitav investeering ning kodusõja puhkemine valmistas «uskumatut pettumust»:

Tagasi üles