USA piiri ületasid seaduste leevendamise järel esimesed sisserändajad (1)

Copy
Migrandid Tijuanas piiriületust ootamas.
Migrandid Tijuanas piiriületust ootamas. Foto: Joebeth Terriquez/EPA

USA ja Mehhiko piiri ületas migratsiooniseaduste leevendamise järel reedel esimene rühm sisserändajaid, teatasid meediakanalid.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjaniku info kohaselt liikus Tijuana linnast üle piiri 25 sisserändajat, keda saatsid ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) töötajad. Veel tuhanded ootavad Mehhikos, et neid samuti Ühendriikidesse lubatakse.

Enne Ühendriikidesse sisenemist tehakse varjupaigataotlejatele ka koroonatest.

USA presidendi Joe Bideni administratsioon teatas nädalapäevad tagasi, et lubab Mehhikos ootavatel kümnetel tuhandetel varjupaigataotlejatel, kes on oma immigratsiooni kohtuistungi ootel, Ühendriikidesse siseneda kuni protsessi lõppemiseni.

Esimesed umbes 25 000-st varjupaigataotlejast, kelle juhtumid kohtutes töös on, võivad Ühendriikidesse siseneda 19. veebruaril, teatasid siis võimud.

Tegu on suure sammuga endise presidendi Donald Trumpi ühe olulisema poliitika lagundamisel, mille eesmärgiks oli heidutada varjupaigataotlejaid USA-sse tulemast. Pärast uue korra kehtestamist 2019. aasta jaanuaris viibis Mehhikos umbes 70 000 varjupaigataotlejat. Programmi ametlik nimi oli Migrantide Kaitseprotokoll ning mitteametlikult kutsuti seda nimega Jääge Mehhikosse.

Bideni esimesel tööpäeval lõpetas sisejulgeolekuministeerium taolise süsteemi kasutamise uutele saabujatele. Alates sellest on piiril üles korjatud varjupaigataotlejad lubatud Ühendriikidesse, kaasas teade kohtusse ilmumise kohta.

USA demokraadid avalikustasid neljapäeval eelnõu, mis president Bideni plaanist lähtudes looks võimaluse kodakondsuse saavutamiseks 11 miljonile dokumentideta sisserändajale.

Bideni hinnangul on rändepoliitika muutmine kõvasti hilinenud. Tema sõnul on reformide eesmärk anda tagasikäik ekslikule poliitikale, mida ajas tema eelkäija Donald Trump, kes üritas jõuliselt peatada ebaseaduslikku ja vähendada seaduslikku sisserännet ning saata välja dokumentideta, isegi riigis aastakümneid viibinud immigrante.

Seaduseelnõu keskmes on pakkuda võimalus kaheksa aasta jooksul kodakondsuseni jõuda suuremale osale Ühendriikidest elavatest ja töötavatest dokumentideta sisserändajatest.

Mõned, teiste seas põllutöölised ja inimesed, kes toodi riiki lastena – nõndanimetatud unistajad – saavad viivitamatult alalise elamisloa võimaluse rohelise kaardi näol, mis võimaldab neil töötada seaduslikult. Teiste eelnõus mainitute seas on kodumaal aset leidud vägivalla või loodusõnnetuste tõttu Ühendriikides ajutise kaitse staatuse (TPS) saanud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles