Venemaal avastati esimene linnugripi H5N8 inimesele kandumise juhtum (4)

Copy
Kanade kontrollimine linnufarmis. Foto on illustratiivne.
Kanade kontrollimine linnufarmis. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa teadlased avastasid esimese linnugripi H5N8 inimesele kandumise juhtumi ning edastasid hoiatuse Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO), teatas laupäeval tervise- ja tarbijakaitseameti direktor.

«Informatsioon maailma esimesest linnugripi (H5N8) inimesele kandumise juhtumist on juba saadetud Maailma Terviseorganisatsioonile,» ütles Rospotrebnadzori direktor Anna Popova.

See äärmiselt nakkav linnugripi tüvi on lindudele surmav, kuid kunagi varem pole teatatud selle levimisest inimestele.

Popova sõnul said teadlased Vektori laboratooriumis tüve geneetilist materjali seitsmelt Lõuna-Venemaal asuva linnufarmi töötajalt, kus detsembris teatati gripipuhangust lindude hulgas.

Mingeid tõsiseid tagajärgi töötajate tervisele ei tuvastatud, lisas ta.

Popova tunnustas «olulist teaduslikku avastust,» kinnitades, et aeg näitab, kas viirus on võimeline veel muteeruma.

«Nende mutatsioonide avastamine siis, kui viirusel pole veel võimet liikuda inimeselt inimesele, annab meile kõigile, kogu maailmale aega teha ettevalmistusi võimalikeks mutatsioonideks ning reageerida adekvaatselt ja õigeaegselt,» lausus Popova.

Riiklik viroloogia- ja bakterioloogia keskus Vektor, mis asub Siberis Novosibirski lähedal Koltsovos, arendas välja ühe Venemaa mitmest koroonavaktsiinist.

Nõukogude Liidu aegadel uuriti ülisalajases laboratooriumis bioloogilisi relvi ning seal on endiselt olemas viiruste varud, ebolast rõugeteni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles