EL on valmis kehtestama Myanmari sõjaväelaste suhtes sanktsioone

Copy
Myanmari protestijad huntaliidrit kindral Min Aung Hlaingi kujutava plakatiga.
Myanmari protestijad huntaliidrit kindral Min Aung Hlaingi kujutava plakatiga. Foto: EPA/Scanpix

Euroopa Liit on valmis kehtestama sanktsioone Myanmari riigipöörde taga olevate sõjaväelaste suhtes, teatasid täna bloki välisministrid.

«EL on valmis kehtestama piiravaid meetmeid nende vastu, kes on otseselt vastutavad sõjaväelise riigipöörde eest, samuti nende majandushuvide vastu,» märkisid välisministrid avalduses. 

Välisministrid kutsusid Myanmari kriisi «koheselt de-eskaleerima, lõpetama riigis kehtestatud eriolukord, taastama seaduslik tsiviilvalitsus ning kutsuma kokku parlamendi uue koosseisu».

«Vastuseks sõjaväelisele riigipöördele on Euroopa Liit valmis rakendama piiravaid meetmeid nende suhtes, kel lasub otsene vastutus. Kõik muud Euroopa Liidu ja liikmesriikide käsutuses olevad meetmed vaadatakse samuti läbi,» teatasid liikmesriikide välisministrid.

Tavaliselt puudutavad taolised meetmed inimeste varade külmutamist ja reisikeeldu Euroopa Liidu riikidesse.

Myanmari sõjaväehunta tõkestas valitud parlamendi kogunemise 1. veebruaril, tuues põhjenduseks valimiste võltsimise. Hunta vahetas välja Aung San Suu Kyi juhitud Rahvusliku Demokraatialiiga võitu kuulutanud valimiskomisjoni. 

Euroopa Liidu ministrid mõistsid hukka Suu Kyi vangistamise ja kutsusid üles nii tema kui ka kõigi teiste riigipöörde järel vangistatute tingimusteta vabastamisele. 

Ühtekokku on poliitvangide abistamise ühingu hinnangul Myanmaris vahistatud 640 inimest, kellest 593 on senini vangistuses. Lisaks Suu Kyile kuulub nende hulka president Win Myint.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles