USA suurpank teeb euroala perifeerias sotsiaaltööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon.
JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon. Foto: SCANPIX

JPMorgani otsese ütlemisega tegevjuht Jamie Dimon tunnistas Davosis, et pank kaalus majanduslikel põhjustel euroala perifeeriast taandumist, kuid otsustas lõpuks pikaajalise panuse kasuks.

«Meil on euroviisikus [mängus] umbes 15 miljardit dollarit,» ütles Dimon, viidates Iirimaale, Portugalile, Itaaliale, Kreekale ja Hispaaniale. «Peamiselt firmades ja riigivõlakirjades ja mõnedes pankades. Aga me otsustasime jääda – peamiselt sotsiaalsetel, aga osaliselt ka majanduslikel põhjustel.»

Dimoni sõnutsi on panga juhatus riskidest teadlik. Kuid ta lisas: «Ma loodan, et ajame seal äri ka 50 või 75 aasta pärast.»

Kõike seda ütles Dimon keset Maailma Majandusfoorumil arenevaid intensiivseid debatte euroala hädade teemadel.

Ta ütles osalejaile, et on väsinud viisist, kuidas panku ja suurettevõtteid vaid kiire kasumi tagaajamises süüdistatakse.

«Lühiajalised kasumid ei tähenda mitte midagi,» ütles ta. «Kui te paluksite mul tuleval aastal 50 protsendi jagu kasumit tõsta, saaksin ma sellega hakkama küll. Lihtsalt riskiks natuke rohkem.»

Aga poleks pikemas perspektiivis ei klientide, töötajate, ühiskonna ega ka aktsionäride huvides, ütles ta ja lisas, et teeb praegu otsuseid, mis kannavad panga äri järgmised «viis, 10, 15 aastat».

Siiski on pankur jätkuvalt kriitiline oma tööstusharu suhtes tervikuna, kuigi väljendab nördimust ka selle üle, kuidas poliitikud kõiki selle ilma hädasid finantstööstuse kraesse üritavad kallata.

«Ühel [keskmisel] ameeriklasel on igati õigus öelda, et Wall Street ja valitsus on teda alt vedanud.»

Samas mõistab Dimon – kauaaegne demokraat, kes nüüd nimetab end «üksnes» demokraadiks – et poliitikute elu on karm.

«Poliitiku töö on väga keerukas, umbes nagu kolmemõõtmeline male. Eks ettevõtet ole ilmselt lihtsam juhtida, kui riiki kõigi nende liikuvate osadega,» ütles ta.

Dimon ütles, et võib toatada president Barack Obama «Buffetti reeglit», millega tõstetaks suurt raha teenivate ameeriklaste maksukoormust. Ta arvab, et Ameerikas on tarvis maksumäärade teemal «vestelda».

Läinud aastal läks Dimon ajalikku sellega, et ristas Davosis finantskriisi diskussioonil rapiirid Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles