Jorma Ollila 20 aastat Nokias: kahjumist kahjumisse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jorma Ollila.
Jorma Ollila. Foto: SCANPIX

Jorma Ollila (61) asus Nokia juhatuse esimehena ametisse 1992. aastal, mil ettevõte oli suures kahjumis. Tänavu ettevõtte nõukogu esimehe kohalt lahkudes on firma jällegi suures kahjumis, kirjutab Talouselämä.

Viimased 20 aastat on olnud Nokiale ja Ollilale täis nii väga häid kui ka üsna halbu päevi.

Ollila juhtimisel õnnestus Nokial välja rabeleda suurest kahjumist ning muutuda kiiresti kasvavaks ja suurepärase turueduga ettevõtteks, mis muutis paljud ettevõtte aktsionärid miljonäriks.

Aastate möödudes asendusid head ajad aga halvema perioodiga. Tagasilöögid nutitelefonide turul ning selles segmendis tagaajaja rolli jäämine on vedanud Nokia taas kahjumisse.

Kui Ollila Nokia juhtimise üle võttis, oli ettevõttel seljataha jäetud üsna pilvine 1991. aasta: kontserni käive oli vähenenud ligi kolmandiku võrra ning ettevõtte kahjum ulatus ligi poole miljardi margani.

Samas õnnestus Ollilal juba esimesel aastal Nokia juhina sisse viia kursimuutus ning ettevõtte kahjum vähenes 281 miljoni margani. Järgnevatel aastatel muutus Nokia käekäik üha paremaks.

2000. aastal oli Ollila juhitav Nokia vähemasti aktsia hinda arvestades kõigi aegade tipus – üks mobiilitootja aktsia maksis 2000. aasta mais 65 eurot. Tänaseks on sellest hinnast järgi vaid kuueteistkümnendik ehk ca 4 eurot.

Tänavu kevadel lahkub Ollila Nokia nõukogu esimehe kohalt. Ettevõte on aga jällegi suures kahjumis, nagu ka 20 aasta eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles