ELi liidrid arutavad videotippkohtumisel kaitsevõimekuse tõstmist (2)

BNS
Copy
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: SIPA/Scanpix

Euroopa Liidu liidrid arutavad reedel videotippkohtumisel jõupingutusi, mille eesmärk on tugevdada 27-liikmelise ühenduse võimet tulla toime julgeolekuohtudega.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ühineb videokohtumisega, et rääkida koostööst ajal, mil mõned liikmesriigid kardavad, et ELi soov muutuda enesekindlamaks võib õõnestada USA toetatavat allianssi.

Debatt selle üle, millist rolli peaks EL mängima kaitseküsimustes, on kestnud aastakümneid ning mõned riigid on olnud tõrksad leppima kokku sammudes, mis integreeriksid sõjalisi võimekusi.

Prantsusmaa pooldab «strateegilise autonoomia» doktriini, väites, et koroonapandeemia ja endise USA presidendi Donald Trumpi ähvardused liitlassuhetele näitavad, et Euroopa peab suutma üksi hakkama saada.

Reedese kohtumise lõppjärelduste mustandis, mida AFP nägi, kinnitavad ELi liidrid, et «seistes silmitsi üha kasvava globaalse ebastabiilsusega, peab EL võtma suurema vastutuse oma julgeoleku eest». Mingeid konkreetseid avaldusi ei ole aga kavas teha.

ELi 27 riiki rõhutavad soovi tugevdada ühenduse partnerlust NATOga ning teha tihedalt tööd USA presidendi Joe Bideni administratsiooniga.

See globaalne koostöö aitab kaasa tugevamale ELile julgeoleku ja kaitse valdkonnas, öeldakse mustandis.

ELi liidrid keskenduvad ka püüdele kaitsta ühendust paremini küberrünnakute eest ning kutsuvad Brüsselit koostama teekaart strateegiliste tehnoloogiate arendamise hoogustamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles