Põhja-Makedoonia endine vastuluure ülem mõisteti 12 aastaks vangi

Copy
Põhja-Makedoonia endine vastuluure ülem  Sašo Mijalkov.
Põhja-Makedoonia endine vastuluure ülem Sašo Mijalkov. Foto: EPA / Scanpix

Põhja-Makedoonia endine vastuluure ülem mõisteti reedel 12 aastaks vangi, sest ta juhtis ulatuslikku ebaseaduslikku pealtkuulamisoperatsiooni, mis põhjustas 2015. astal riigis poliitilise kriisi.

Ekspeaminister Nikola Gruevski režiimi üks mõjuvõimsamaid liikmeid Sašo Mijalkov on üks 11 pealtkuulamisoperatsiooniga seotud inimesest, kes reedel Skopje kohtus süüdi mõisteti.

Kohtuniku sõnul annab otsus edasi sõnumi, et Põhja-Makedoonias ei ole puutumatuid.

«Kui sellise võimuga ametnikud rikuvad seadust, on see riigi alustalade lammutamine,» ütles kohtu eesistuja Dzeneta Begtović.

Salateenistus kuulas 2008.-15. aastani poliitilistes ja majandushuvides kohtu loata pealt ligi 5000 telefoni. Pealtkuulatavate hulgas oli nii valitsus- kui opositisoonipoliitikuid, ajakirjanikke, vabaühenduste juhte ja teisi mõjukaid tegelasi.

Skeemi paljastas 2015. aasta veebruaris toonane opositsioonujuht ja nüüdne peaminister Zoran Zaev. Puhkes poliitiline kriis, mis lõppes üle kümne aasta võimul olnud Gruevski tagandamisega.

Ekspeaminister põgenes süüdimõistmise hirmus Ungarisse.

Nädala algul ei suutnud politsei Mijalkovi leida ja kardeti juba, et endine luurejuht, kes on ka Gruevski sugulane, järgnes tema eeskujule, kuid mees ilmus teisipäeva õhtul välja ja teatas, et oli koroonasümptomite tõttu isolatsioonis.

Kohus mõistis süüdi ka endise siseministri Gordana Jankulovska, kes sai nelja-aastase vanglakaristuse.

Kõige karmimad karistused, 15 aastat vangis, mõisteti tagaselja kahele endisele salateenistuse agendile, kes on põgenenud Kreekasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles