USA ei soovi lõhkuda suhteid Saudi Araabiaga (1)

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: POOL/REUTERS

USA ei soovi lõhkuda, vaid muuta suhteid Saudi Araabiaga, ütles reedel välisminister Antony Blinken.

«See, mida me oleme seoses luureraportiga teinud, ei ole tegelikult suhete lõhkumine, vaid ümberhäälestamine, et need oleks rohkem kooskõlas meie huvide ja väärtushinnangutega,» ütles Blinken ajakirjanikele.

USA avalikustas hommikul varem salastatud luureraporti, milles leiti, et Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman kiitis heaks ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise.

Blinken teatas seejärel, et USA keelustas kümnetel Saudi Araabia kodanikel riiki sisenemise, kes on seotud ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrvaga.

«Saatsime selge sõnumi, et Saudi Araabia ähvardused ja rünnakud teisitimõtlejate, aktivistide ja ajakirjanike vastu peavad lõppema. USA ei kavatse neid sallida,» hoiatas Blinken.

Kokku lisati musta nimekirja 76 Saudi Araabia kodanikku.

Saudi Araabia teatas vastuseks, et «lükkab täielikult tagasi» USA aruande ja selle järeldused ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise osas 2018. aastal.

«Kuningriigi valitsus lükkab täielikult tagasi aruandes esitatud negatiivse, vale ja vastuvõetamatu hinnangu ning märgib, et see sisaldas ebatäpset teavet ja valejäreldusi,» edastati Saudi Araabia välisministeeriumi avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles