USA esindajatekoda kiitis heaks 1,9 triljoni dollarise koroonaabi

Copy
USA Kapitoolium.
USA Kapitoolium. Foto: EPA / Scanpix

USA kongressi esindajatekoda võttis laupäeva varahommikul vastu 1,9 triljoni dollari suuruse koroonaabipaketi, mis demokraatide sõnul on hädavajalik samm tagamaks raha vaktsineerimiseks, toetamaks ülekoormatud kohalikke valitsusi ja miljoneid pandeemia tõttu hätta jäänud perekondi.

Nelja päeva eest ületas koroonasurmade arv Ühendriikides poole miljoni piiri.

President Joe Bideni toetusega abipakett võeti esindajatekojas vastu häältega 219-212, kuid selle poolt ei hääletanud ükski vabariiklane. 

«Pärast 12 kuud surma ja meeleheidet algab täna Ameerika taastumine,» kuulutas esindajatekoja liige Brendan Boyle enne hääletust.

Esindajatekoja selgelt kahte leeri jaganud tulemus saadi sellest hoolimata, et Biden oli 20. jaanuaril ametisse astudes kutsunud sajandi tervisekriisiga silmitsi seisvat riiki ühtsusele.

Abipakett läks esindajatekojas läbi vaatamata neljapäeval demokraatidele osaks saanud tagasilöögile. Nimelt välistas senati juhtiv ametnik alampalga tõusu allesjäämise eelnõu lõppvarianti.

Biden on teinud kihutustööd riikliku minimaalse töötasu tõusu nimel 2009. aastast kehtinud 7 dollarilt ja 25 sendilt 15 dollarile tunnis.

Biden soovib, et palgatõus oleks päästepaketis, mis lubab alla 75 000 dollari teenivatele ameeriklastele ja 150 000 dollariga piirduma pidavatele peredele 1400 dollarit otsetoetust.

Abipaketiga eraldatakse vaktsineerimiseks, koroonatestideks ja -seireks 50 miljardit dollarit, koolide taasavamiseks 200 miljardit ning osariikide ja kohalike valitsuste toetuseks 350 miljardit dollarit. 

Kavas on pikendada töötushüvitisi, mis peaksid muidu märtsi keskel lõppema, veel kuueks kuuks. Hüvitis tõuseb 400 dollarini nädalas.

Kehtestataks ka moratoorium üüri maksmisega hätta jäänud miljonite inimeste tänavaleheitmisele.

Bideni abipaketist tõotab saada USA ajaloo suuruselt teine ergutusmeede. Eelmise aasta märtsis võeti toonase presidendi Donald Trumpi algatusel vastu 2 triljoni dollari suurune päästepakett.

Vabariiklased leiavad, et Bideni pakett on liiga suur ja liiga kallis.

Senat peab selle heaks kiitma lihthäälteenamusega, seejärel kaks teksti ühtlustatakse ja pannakse esindajatekojas lõpphääletusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles