Myanmari suursaadik ÜROs astus riigipöörde vastu

Copy
Myanmari suursaadik ÜROs Kyaw Moe Tun
Myanmari suursaadik ÜROs Kyaw Moe Tun Foto: AFP / Scanpix

Myanmari suursaadik ÜROs astus reedel Peaassambleel kõneldes otsustavalt vastu sõjaväelisele riigipöördele kodumaal ja palus rahvusvaheliselt kogukonnalt võimalikult jõulist tegutsemist, et demokraatia taastada.

Suursaadik Kyaw Moe Tuni kõne võeti 193-liikmelises kogus vastu tugeva aplausiga.

Diplomaat alustas kõnet sõnadega, et esindab novembris rahva poolt valitud Aung San Suu Kyi tsiviilvalitsust ja toetab selle võitlust sõjaväevõimu vastu.

Ta kannustas riike tegema jõulisi avaldusi 1. veebruari sõjaväelise riigipöörde taunimiseks, keelduma tunnustamast huntat ja nõudma selle juhtidelt Suu Kyi Rahvuslikule Demokraatialiigale võidu toonud novembrikuiste vabade ja ausate valimiste tulemuste tunnustamist.

Tun kutsus rakendama tugevamaid rahvusvahelisi meetmeid, et julgeolekujõud lõpetaksid vägivalla rahulike meeleavaldajate kallal.

«Sõjaväel on aeg otsekohe võimust loobuda ja kinnipeetud vabaks lasta,» ütles Tun ja lisas, et nõustub ÜRO peasekretäri António Guterrese seisukohaga, et sõjaväeline riigipööre ei ole tänapäeva maailmas vastuvõetav ja peab lõppema.

Me jätkame võitlust valitsuse nimel, mis oleks rahva oma, esindaks rahvast ja seisaks tema eest, tõotas suursaadik kõnet lõpetades katkeval häälel.

Tuni ootamatu avaldus sai tugeva aplausi ning ükski järgnev kõneleja ei pääsenud seda toetamast ja Myanmari rahvale omalt poolt poolehoidu avaldamast.

Toetajate ja kannustajate hulgas olid nii Euroopa Liidu ja Islami Koostööorganisatsiooni esindajad kui ka USA uus suursaadik Linda Thomas-Greenfield, kes oli alles neljapäeval Guterresele volikirja esitanud.

Thomas-Greenfield kinnitas Ühendriikide solidaarsust Myanmari demokraatlikult valitud võimude ja rahvaga.

«Me kõik peame võtma kuulda nende üleskutset taastada Birmas demokraatia,» ütles ta Myanmari endist nime kasutades.

Peaassamblee istungi eesmärk oli ära kuulata ÜRO Myanmari erisaadiku Christine Schraner Burgeneri ülevaade olukorrast.

Schraner Burgeneri mõistis karmilt hukka Myanmari sõjaväehunta hiljutised sammud, seal hulgas letaalse jõu kasutamise, ning kutsus rahvusvahelist kogukonda avaldama survet demokraatia taastamiseks.

«Sõjaväe sammudele ei ole mingit õigustust ning me peame jätkama üleskutseid muutmaks seda lubamatut olukorda, kasutama ära kõik kollektiivsed ja kahepoolsed kanalid taastamaks Myanmari demokraatlike reformide tee,» ütles saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles