Moskvas mälestati Boriss Nemtsovi tema tapmise kuuendal aastapäeval

Copy
Inimesed tõid Moskvas lilli opositsioonipoliitik Boriss Nemtsovi tapmiskohta, mälestades teda kuuendal surma-aastapäeval.
Inimesed tõid Moskvas lilli opositsioonipoliitik Boriss Nemtsovi tapmiskohta, mälestades teda kuuendal surma-aastapäeval. Foto: TASS / Scanpix

Tuhanded venemaalased ja mitmed lääneriikide diplomaadid mälestasid laupäeval Moskvas opositsioonipoliitik Boriss Nemtsovi tema tapmise kuuendal aastapäeval.

Nemtsov oli üks president Vladimir Putini häälekamaid kriitikuid, kuni ta 27. veebruaril 2015. aastal Kremli lähedal sillal maha lasti.

Laupäeva hommikust alates on sillal käinud pidev voog venelasi ning lääneriikide diplomaate, tuues lilli kohta, kus Nemtsov kuus aastat tagasi neli kuulitabamust sai.

«Koguneme siin sellel päeval igal aastal, et näidata võimudele, et me pole unustanud, ega unusta,» ütles kogunemisel osalenud endine peaminister ja opositsioonipoliitik Mihhail Kasjanov.

«Olen kindel, et see mille eest Boris võitles, vabadus venelastele, nende heaolu ja väärikas elu, on varsti saabumas,» lisas ta.

Kui tavaliselt on Nembtsovi surma-aastapäeva tähistatud marsiga läbi Moskva kesklinna, siis sel aastal koguneti viirusepiirangute tõttu tema surmapaigas oleva ajutise memoriaali juures, mida võimud pidevalt laiali lammutavad.

Portaali White Counter andmeil osales kogunemisel kell 13.30 kohaliku aja järgi 1250 inimest.

Lääneriikide esindajatest viisid tapmiskohta lilli USA, Suurbritannia ja Euroopa Liidu suursaadik Moskvas.

USA saatkonna kõneisik Rebecca Ross säutsus Twitteris, et USA suursaadik John Sullivan tuletas meelde Nemtsovi «võigast mõrva» ning kirjeldas teda inimesena, kes oli «pühendunud oma riigi parema tuleviku saavutamisele».

«Ta inspireerib seni paljusid, kes püüdlevad õigluse, läbipaistvuse ja vabaduse poole,» säutsus Ross.

Aastal 2017 mõistis kohus Nemtsovi mõrvas süüdi endise tšetšeeni julgeolekuohvitseri ning määras talle 20-aastase vanglakaristuse. Veel neli meest mõisteti süüdi tapmises osalemise eest.

Kuid mõrvatud poliitiku pere ja toetajad on veendunud, et mõrva taga seisvaid tõelisi süüdlasi pole kohtu ette toodud.

Sel nädalal saadeti karistuskolooniasse ka Putini teine jõuline kriitik Aleksei Navalnõi, kandma pea kolmeaastast karistust, mis tema sõnul on poliitiliselt motiveeritud.

Tema vahistamine möödunud kuul pärast naasmist Saksamaalt Venemaale tõi kaasa massimeeleavaldused, mille käigus vahistati pea 11 500 meeleavaldajat. Navalnõi veetis Saksamaal kuid, toibudes mürgirünnakust, mille taga on tema sõnul Putin.

Euroopa Liitu leppis kokku Vene ametnikele sanktsioonide kehtestamises Navalnõi ja tema toetajate kinnipidamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles