Ungari peaminister Orbán sai koroonakaitse Hiina vaktsiiniga

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán vaktsineeriti Hiina koroonavaktsiiniga Sinopharm.
Ungari peaminister Viktor Orbán vaktsineeriti Hiina koroonavaktsiiniga Sinopharm. Foto: AP / Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán sai Hiinas toodetud koroonavaktsiiniga kaitsesüsti mõni päev pärast seda, kui Ungarist oli saanud esimene Euroopa Liidu riik, kes võttis kasutusele vaktsiini, mis pole ELi heakskiitu saanud. 

«Ma olen vaktsineeritud,» ütles Orbán pühapäeval Facebookis, lisades fotod ja video süstimisest, taustaks Sinopharmi vaktsiinikarbiga medõde.

Euroopa ravimiamet EMA pole heaks kiitnud ei Sinopharmi vaktsiini ega Venemaa vaktsiini Sputnik V, mille Budapest samuti sel kuul kasutusele võttis.

Valitsusmeelne ajakirjandus on ärgitanud rahvast ELi heakskiiduta vaktsiinides mitte kahtlema.

Ka president János Áder sai reedel ehk päev pärast massivaktsineerimise väljakuulutamist kaitsesüsti Sinopharmi vaktsiiniga.

Esimesed 550 000 doosi Sinopharmi vaktsiini jõudis Hiinast kohale juba selle kuu algul. Märtsis ja aprillis peaks lisanduma veel kaks korda miljon doosi ning mais juba 3,5 miljonit doosi.

Seni on Ungaris ligi pool miljonit inimest saanud vähemalt esimese kaitsesüsti, seda peamiselt siiski Pfizer-BioNTechi vaktsiiniga.

Samuti näitavad küsitlused, et Läänes välja töötatud Pfizer-BioNTechi, Moderna ja AstraZeneca vaktsiinid on ungarlaste jaoks ihaldatumad kui Sinopharm või Sputnik V.

Osalised sulgemismeetmed hakkasid Ungaris kehtima novembris ja need kestavad 15. märtsini. 

«Ilma Hiina ja Vene vaktsiinideta oleksime me suures hädas,» kinnitas Orbán reedel.

Orbáni kriitikud seevastu leiavad, et peaminister survestas tervishoiujuhte Euroopa Liidu heakskiiduta vaktsiine kasutama eesmärgiga teenida Hiinalt ja Venemaalt plusspunkte.

Eelmisel kuul otsustas valitsus vaktsiinidele kasutusloa andmiseks vajalikke kriteeriume kõvasti lõdvendada.

Juhtiv arstide ühing asus aga seisukohale, et ei soovita Hiina ja Vene vaktsiine nende kohta käiva puuduliku dokumentatsiooni tõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles