USA kutsus Saudi Araabiat Khashoggi mõrvanud üksuse laialisaatmisele

Copy
Ned Price.
Ned Price. Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA kutsus esmaspäeval Saudi Araabiat üles ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvanud eliitüksuse laialisaatmisele, mis on kroonprints Mohammed bin Salmani juhtimise all.

«Oleme tungivalt kutsunud Saudi Araabiat üles selle üksuse laialisaatmisele. Seejärel tuleks vastu võtta institutsionaalsed ja süsteemsed reformid ning kontrollisüsteemid, et tagada dissidentidevastase tegevuse ja operatsioonide täielik lõpetamine,» sõnas välisministeeriumi eestkõneleja Ned Price.

«Oleme teinuid kristallselgeks ja jätkama selgitamist vajadusel ka edaspidi, et Khashoggi jõhker tapmine 28 kuud tagasi on täiesti vastuvõetamatu käitumine,» toonitas Price. 

Türgis mõrvatud Saudi ajakirjaniku Khashoggi türklannast mõrsja ütles varem päeval, et Saudi Araabia kroonprintsi tuleks seoses tapmisega «viivitamatult karistada».

«On oluline, et kroonprintsi, kes andis korralduse süütu inimese jõhkraks mõrvaks, viivitamatult karistataks,» kirjutas Hatice Cengiz suhtlusvõrgustikus Twitter.

USA avalikustas veebruari lõpupäevil varem salastatud luureraporti, milles leiti, et kroonprints kiitis heaks ajakirjanik Khashoggi tapmise.

Ühendriikide välisminister Antony Blinken teatas seejärel, et USA keelustas kümnetel Saudi Araabia kodanikel riiki sisenemise, kes on seotud ajakirjaniku mõrvaga.

«Saatsime selge sõnumi, et Saudi Araabia ähvardused ja rünnakud teisitimõtlejate, aktivistide ja ajakirjanike vastu peavad lõppema. USA ei kavatse neid sallida,» hoiatas Blinken.

Kokku lisati musta nimekirja 76 Saudi Araabia kodanikku.

Saudi Araabia teatas vastuseks, et «lükkab täielikult tagasi» USA aruande ja selle järeldused ajakirjanik Khashoggi tapmise osas 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles