Gorbatšov tähistab oma 90. sünnipäeva karantiinis

Copy
Mihhail Gorbatšov 2019. aastal Moskva Punasel väljakul.
Mihhail Gorbatšov 2019. aastal Moskva Punasel väljakul. Foto: Reuters/ScanPix

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov tähistab täna oma 90. sünnipäeva karantiinis ja on viirusepiirangutest väsinud, nagu kõik teisedki inimesed, ütles tema pressiesindaja.

Õnnesoove on saadetud juba kõikjalt maailmast, sealhulgas Vene presidendilt Vladimir Putinilt, USA presidendilt Joe Bidenilt ja kantsler Angela Merkelilt.

«Ta on pandeemia ajal haiglas karantiinis,» ütles Gorbatšovi fondi kõneisik Vladimir Poljakov. «Ta on sellest väga väsinud, nagu me kõik.» Ta lisas, et Gorbatšov tähistab sünnipäeva pere ja sõpradega, kohtudes nendega videolülitusel.

Putin nimetas Gorbatšovi õnnesoovis silmapaistvaks poliitikuks, kes on muutnud maailma ajalugu. «Kuulute õigusega eredate, ebatavaliste inimeste, tänapäeva väljapaistvate riigitegelaste hulka, kes on avaldanud mõju kodumaise ja maailma ajaloo kulule,» kirjutas Putin õnnitlustelegrammis, mis avaldati Kremli veebilehel.

Putin kiitis Gorbatšovi tarmu ja loomingulist võimekust ning märkis, et ta on jäänud ka kõrges eas ühiskondlikult aktiivseks.

Putini ja Gorbatšovi suhted on olnud keerulised. Gorbatšov on endisest KGB ohvitserist riigipead aastate jooksul kritiseerinud, kuid samas kiitnud teda Venemaa stabiilse arengu eest.

Putin on lammutanud suure osa sellest, mida endine nõukogude liider põhivabaduste, sealhulgas kogunemis- ja sõnavabaduse tagamise osas saavutada proovis.

Venemaa praegune riigipea on nimetanud Nõukogude Liidu lagunemist ka 20. sajandi suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles