Soome valitsus klaarib hädaolukorra kehtestamist ümbritsevat segadust (5)

Postimees
Copy
Soome peaminister Sanna Marin detsembris Helsingis.
Soome peaminister Sanna Marin detsembris Helsingis. Foto: Roni Rekomaa / imago images / Lehtikuva / Scanpix

Soome peaminister Sanna Marin teatas eile õhtul, et lükkab juriidiliste küsitavuste tõttu edasi kõigest natuke varem välja kuulutatud eriolukorra seaduse kahe paragrahvi rakendamise. Ajalehe Helsingin Sanomat hinnangul tekkis segadus valitsuse soovist kaasata protsessi kindlasti president Sauli Niinistö.

Eile pealelõunal teatas Soome peaminister Sanna Marin, et kooskõlas riigi presidendiga on valitsus langetatud otsuse, et Soomes hakkab kohe kehtima hädaolukord ning kasutusele võetakse eriolukorra seaduse paragrahvid 106 ja 107, kuid juba mõni tund hiljem pidid ta möönma, et paragrahve ei saa rakendada, kuni neid puudutavad õiguslikud nüansid on paigas.

Nimelt leidsid eksperdid, et valitsuse korraldus oli õigustühine, vahendas Yle.

Õigusteadlane Martin Scheinin kirjutas oma blogis, et eelmainitud paragrahve saa käiku lasta ilma aruteluta parlamendis ning seega on kogu hädaolukorra kehtestamine kulgenud ebaseaduslikult.

Soome õiguskantsler Tuoamas Pöysti ütles Helsingin Sanomatele, et tema arusaamist mööda püüdis peaminister oma avaldusega olukorda lihtsalt inimestele mõistetavalt selgitada.

«Mõistan tema avaldust nii, et ettevalmistusi on hakatud tegema vastavalt sellele nagu eriolukorra seadus ette näeb, et neid sätteid puudutavad rakendusaktid võiks lähipäevil anda parlamendile arutamiseks ja heakskiitmiseks,» lausus ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles