Piirideta Reporterid kaebasid Saudi kroonprintsi kohtusse

Copy
Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman Foto: BBC News

Vabaühendus Piirideta Reporterid (RSF) teatas teisipäeval, et on esitanud kaebuse Saksa kohtule Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani vastu seoses ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmisega, mis võrdub inimsusevastase kuriteoga. 

Kaebuses, milles nõutakse uurimist Saksamaa rahvusvahelise jurisdiktsiooni seaduste järgi, süüdistatakse Saudi Araabiat Khashoggi tagakiusamises. Khashoggi tapeti Saudi konsulaadis Istanbulis 2018. aasta oktoobris.

Samuti süüdistatakse Saudi Araabiat ka teiste ajakirjanike tagakiusamises. 

Washington avalikustas eelmisel nädalal luureraporti, mille järgi kiitis Khashoggi tapmise heaks prints Mohammed. Khashoggi töötas ka USA väljaande The Washington Post heaks. 

Saudi ametnikud lükkasid raporti tagasi, rõhutades, et Khashoggi tapeti «sõltumatu operatsiooni» käigus, mis ei hõlmanud kroonprintsi. 

RSF-i sõnul on nad kogunud asitõendeid Saudi Araabia ajakirjanike ründamise ja vaigistamise poliitika kohta. Kaebus esitati Karlsruhes asuvale Saksa kõrgeimale üldkohtule (Bundesgerichtshof). 

Raportis kirjeldatakse juhtumeid, mis puudutavad veel 34 ajakirjanikku, kes on Saudi Araabias vangistatud. Nende seas on ka blogija Raif Badawi, kes on vangis alates 2012. aastast islami solvamise eest. 

«Me kutsume Saksa süüdistajaid seisukohta võtma,» ütles RSF-i peasekretär Christophe Deloire. «Mitte keegi ei tohi olla üle rahvusvahelise õiguse, iseäranis siis, kui küsimus puudutab inimsusevastaseid kuritegusid,» ütles ta. 

Kohus kinnitas kaebuse saamist, kuid keeldus edasistest kommentaaridest. 

Lisaks prints Mohammedile puudutab kaebus ka tema kõrget abi Saud al-Qahtanit, keda süüdistatakse otseses rollis Khashoggi tapmises ja selle kavandamises. Lisaks süüdistatakse veel kolme Saudi ametnikku. 

Kuigi Saudi kohus mõistis 2019. aasta detsembris rahvusvahelisel survel süüdi 11 avalikustamata süüalust, siis tapmise peamised kahtlusalused on õigusemõistmise suhtes jätkuvalt täiesti immuunsed, teatas Piirideta Reporterid. 

Viie kahtlusaluse surmanuhtlus tühistati mullu septembris pärast seda, kui Khashoggi türklannast kihlatu Hatice Cengiz nimetas Saudi protsessi õigluse üle irvitamiseks. 

Ta on juhtinud kampaaniat Saudi Araabia karistamiseks oma kodaniku tapmise eest võõra riigi territooriumil. 

Khashoggi (59) kägistati surnuks ja tema keha tükeldati 15-liikmelise Saudi meeskonna poolt kuningriigi konsulaadis Istanbulis, ütlevad Türgi ametnikud. Tema säilmeid leitud ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles