Itaalias algas ELi põllumajandustoetusi puudutav maffiaprotsess

Copy
Eurolipp ja rahatähed. Foto on illustreeriv.
Eurolipp ja rahatähed. Foto on illustreeriv. Foto: Imago/ScanPix

Sitsiilias läks teisipäeval aastatepikkuses petuskeemis osalemise eest kohtu alla pea 100 mafioosot ja maffiaga seotud isikut, kes petsid välja miljonite ulatuses Euroopa Liidu põllumajandustoetusi.

Itaalia kõige hiljutisemas hiigelkaasuses on 97 kahtlusalust, kes on kohtu all Sitsiilias, Messina linnas. Ka aasta tagasi toimus saarel suur maffiavastane protsess.

Juhtumiga on seotud kaks konkureerivat maffiaklanni, kes tegutsevad saare kirdeosas, Nebrodi rahvuspargis asuvas Tortoricis.

Kuid grupeeringute mõjuvõim ulatus kaugemale, muu hulgas suheldi ka Palermo kurikuulsa Cosa Nostraga, ütlesid kohtunikud.

Petuskeemi käigus otsiti piirkonnas maatükke, mille omanikud polnud taotlenud ELi toetusi ning seejärel kas võltsiti maa kasutusotstarvet või sunniti omanikke sõlmima maffialiikmetega võltsrendilepinguid.

Süüdistuste järgi on klannid alates 2013. aastast ELi toetustega tegelevalt agentuurilt AGEA riisunud üle 10 miljoni euro.

Selle tulemuseks on «tõsine kahju ametlikule majandustegevusele, mille tõttu jäid ausad taotlejad ilma märkimisväärsetest vahenditest», kirjutas kohtunik oma 2020. aasta jaanuari otsuses, mille tulemuseks olid massilised vahistamised ning enam kui 160 maatüki konfiskeerimine.

Pettus viidi läbi endiste AGEA töötajate, notari ja põllumajandussektori toetuskeskuste juhtide abiga. Kohtunike sõnul oli keskuste juhtidel juurdepääs andmebaasidele, et otsida seal üles võimalikud maatükid, mida skeemis kasutada, ning ühtlasi teadsid nad, kuidas süsteemi petta.

Istungi avapäeval viibis kohal ka Nebrodi rahvuspargi endine president Giuseppe Antoci, maffiavastane võitleja, kes viis aastal 2015 sisse maa rentimise korra, mille eesmärgiks oli peatada klannide skeemid maatükkidega.

Aasta hiljem elas ta üle maffia korraldatud tapmiskatse.

Hiljem võeti Antoci rentimise kord kasutusele kogu riigis.

«Ründasime rikast, võimast ja vägivaldset põllumajandusmaffiat enneolematu operatsiooniga ja seetõttu proovisid nad mind tappa,» ütles Antoci teisipäeval.

«Vaatan neile kartmatult silma koos ainsa jõuga, mis mul on: riigiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles