Hiina astronaudid valmistuvad lendudeks oma kosmosejaama

Copy
Hiina kosmoseagentuuri lennujuhtimiskeskus. Foto on illustratiivne.
Hiina kosmoseagentuuri lennujuhtimiskeskus. Foto on illustratiivne. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Hiina teatas neljapäeval, et astronautide üksus valmistub sel aastal nelja meeskonnaga missiooniks, kui riik töötab oma esimese orbitaalse kosmosejaama valmimise nimel.

Hiina riikliku kosmoseagentuuri (CNSA) teatel võidakse jaama põhimoodul nimega Tianhe orbiidile saata juba järgmisel kuul.

Massiivne kanderakett Chang Zheng 5B Y2 (Pikk Marss 5B Y2) viidi eelmisel kuul kokkupanekuks ja testimiseks Wenchangi kosmosekeskusesse riigi lõunaosas Hainani provintsis.

See start oleks esimene lähema kahe aasta 11 missiooni seas, mis peaks jaama ehitamise lõpule viima 2022. aasta lõpuks. Kaks ülejäänud moodulit saadetakse orbiidile hiljem koos nelja Tianzhou veolaeva missiooniga ning nelja Shenzhou mehitatud kosmoselaeva missiooniga.

CNSA on mehitatud missioonideks välja valinud 12 astronauti, kelle hulgas on nii eelmiste Shenzhou lendude veteranid kui ka uustulnukad. 

Põhimoodulis saab korraga elada kuni kolm meeskonnaliiget ning sellele on hiljem võimalik lisada teadustööks mõeldud moodulid.

Katsetusteks on Hiina varem käivitanud kaks väiksemat eksperimentaalkosmosejaama. 

Teadete kohaselt kavandatakse Hiina jaama kasutada 15 aastat, mis ületaks oma kasutusaja lõpule läheneva Rahvusvahelise Kosmosejaama ISS eluea.

ISS-i osalised on USA, Venemaa, Jaapan, Euroopa, Kanada jt., kuid Hiina selles ei osale, seda osalt USA vastuseisu tõttu, kes pelgab Hiinaga tehnoloogiasaladuste jagamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles