Stoltenberg: EL ei saa Euroopat NATOta kaitsta (5)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: AP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas neljapäeval, et Euroopa Liit ei saa oma kodanikke transatlantilise alliansi abita kaitsta.

Osa Euroopa Liidu liidreid on julgustanud blokki arendama suuremat strateegilist iseseisvust, ehkki osad näevad seda Brüsseli ja Washingtoni vahelise rivaliteedi loomisena.

Stoltenberg märkis, et NATO-sse kuuluvad ELi liikmesriigid moodustavad vaid viiendiku alliansi kaitsekulutustest.

«Euroopa Liit, mis kulutab kaitsele rohkem, investeerib uutesse võimekustesse ja vähendab kaitsetööstuse killustatust, on hea mitte ainult Euroopa julgeolekule, vaid tervele transatlantilisele julgeolekule,» ütles ta Euroopa Kolledžis.

«Aga EL ei suuda Euroopat üksi kaitsta. Enam kui 90 protsenti ELi kodanikest elavad NATO riigis. Aga ELi liikmed moodustavad vaid 20 protsenti NATO kaitsekulutustest.»

Ta märkis, et ehkki 21 ELi liikmesriiki kuuluvad ka NATOsse, kaitsevad neid külgedelt suuremate kulutustega liitlased.

«Küsimus ei ole ainult rahas, see on ka geograafias,» lausus ta ja rõhutas, et EL ja NATO peavad rohkem koostööd tegema.

«Island ja Norra on põhjapoolt teed Arktikasse. Türgi piirneb lõunapool Süüria ja Iraagiga,» rääkis ta. «Ja läänes ühendavad mõlemad Atlandi pooled USA, Kanada ja Ühendkuningriik.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles