ÜRO Julgeolekunõukogu Tigray kriisikohtumisel kokkulepet ei saavutatud

Copy
ÜRO Julgeolekunõukogu
ÜRO Julgeolekunõukogu Foto: Välisministeerium

ÜRO Julgeolekunõukogu neljapäevasel Tigray kriisikohtumisel ei saavutatud mingisugust kokkulepet, teatasid diplomaadid.

Diplomaatide sõnul esitasid vetoõigusega Venemaa ja Hiina ning mittealaline liige India ühisavaldusele vastuväited põhjusel, et see sekkub Etioopia siseasjadesse.

Julgeolekunõukogu eelmine kohtumine Tigray teemadel peeti 2. veebruaril, et kutsuda tagama humanitaarligipääs piirkonnale. Kuid ka nõukogu Aafrika riikidest liikmed tõrjusid juba ette idee ühisavaldusest.

ÜRO inimõiguste volinik ütles neljapäeval, et tema büroo on leidnud Etioopia Tigray piirkonnas kinnitust tõsistele rikkumistele, sealhulgas ka Eritrea vägede poolt, mis võivad kujutada endas sõja- ja inimsusevastaseid kuritegusid.

Michelle Bachelet rõhutas, et Tigrays toimuva kohta on vaja kiiremas korras sõltumatut uurimist.

Inimõiguste voliniku büroo sai kinnitust läinud novembris aset leidnud vahejuhtumite kohta, nende seas Mek'ele, Humera ja Adigrati linnade valimatu pommitamine.

Samuti kinnitati tõsiseid inimõiguste rikkumisi nagu Eritrea relvajõudude toime pandud massimõrvad Axumis ja Dengelatis.

Bachelet ärgitas Etioopia valitsust andma tema büroole ja teistele ÜRO uurijatele Tigray piirkonnale ligipääsu, et selgitada välja faktid ja panustada süüdlaste vastutusele võtmisele.

Tigrays käivad lahingud alates 2020. aasta novembrist, kui peaminister Abiy Ahmed teatas sõjaväeoperatsioonist TPLFi vastu, keda ta süüdistab rünnakutes sõjaväebaaside vastu.

Tunamullu Nobeli rahupreemia pälvinud Abiy kuulutas novembri lõpus võitu, kui riigi relvajõud vallutasid piirkonna pealinna Mek'ele. TPLF on lubanud aga võitlust jätkata ja kokkupõrked kestavad edasi.

Eritrea vägede kohalolu kohta Tigray konfliktis on ohtralt tõendeid, kuid mõlemad riigid eitavad seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles