Prantsusmaa toob väed Afganistanist välja kiirendatult

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy möödunud nädalal Afganistanis tapetud sõdurite mälestustseremoonial.
Prantsuse president Nicolas Sarkozy möödunud nädalal Afganistanis tapetud sõdurite mälestustseremoonial. Foto: SCANPIX

Tänasest jätkavad Prantsuse väed küll taas afgaani sõdurite väljaõpetamisega, kuid suurem osa prantslastest lahkub president Nicolas Sarkozy sõnul Afganistanist 2013. aasta lõpuks ehk aasta enne NATO seatud tähtaega.


Sellise avalduse tegi Sarkozy pärast kohtumist Afganistani presidendi Hamid Karzaiga. Pariisis toimunud kokkusaamise järel ütles Sarkozy, et talle on kinnitatud, et vägede kaitseks võetakse kasutusele lisameetmeid.

Praeguse seisuga teenib Afganistanis 3600 prantslast. Selle aasta lõpuks tahab Prantsusmaa koju tuua tuhat sõdurit, pärast 2013. aastat peaks Afganistani jääma vaid mõnisada prantslast.

BBC Pariisi korrespondendi Christian Fraseri hinnangul langetati selline otsus ilmselgelt avalikku arvamust silmas pidades. Üleeile avaldatud küsitluse kohaselt tahaks 84 protsenti prantslastest, et kõik sõdurid toodaks Afganistanist koju juba selle aasta lõpuks.

Möödunud nädalal tappis afgaani sõdur Kapisa provintsis neli prantslast ja vigastas veel 16. Ohvrid viibisid rünnaku ajal oma baasis ja olid relvitud, sest tegid parajasti sporti. Pärast seda peatas Prantsusmaa ajutiselt kõik ühisoperatsioonid ja väljaõppe Afganistani sõduritega.

Ühtekokku on Prantsusmaa selles sõjas kaotanud 82 sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles