Rouhani: Iraan on tuumaleppeks valmis, kui USA loobub sanktsioonidest (1)

Copy
Iraan president Hassan Rouhani.
Iraan president Hassan Rouhani. Foto: AP/Scanpix

Iraani presidendi Hassan Rouhani sõnul on tema riik valmis astuma samme 2015. aasta tuumaleppe elustamiseks ja sellega seotud kohustuste täitmiseks, kui USA tühistab Teherani suhtes kehtestatud majandussanktsioonid.  

«Iraan on valmis tuumaleppest lähtuvalt viivitamatult võtma kasutusele omapoolsed meetmed ja täitma oma kohustusi niipea, kui USA tühistab ebaseaduslikud sanktsioonid ning loobub ähvardustel ja väljapressimisel põhinevast poliitikast,» ütles Rouhani pühapäeval Iiri välisministri Simon Coveneyga kohtudes.

Rouhani süüdistas tuumaleppe Euroopa osapooli tegevusetuses. Tema sõnul on Iraan ainus, kes sellele on pühendunud.

2018. aastal lahkus toonane USA president Donald Trump ühepoolselt Iraani tuumaleppest, millega Teheran soostus vastuseks sanktsioonide kõrvaldamisele piirama uraani rikastamist. Kui USA taaskehtestas sanktsioonid ja lisas uusi, loobus Iraan järkjärgult leppega võetud kohustuste järgimisest. 

Iiri Vabariik vahendab tuumaleppe elluviimist. 

Coveney rõhutas, et Trumpi lahkumine tuumaleppest oli viga ning USA uus administratsioon on valmis seda taastama. 

Iraani parlament võttis detsembris vastu seaduse, mis kutsus peatama teatud kohustuste täitmise tuumaleppe osas, kui leppest lahkunud USA ei tühista ühepoolseid sanktsioone ning kui kolm Euroopa riiki ei aita Teheranil neist sanktsioonidest mööda minna.

Inspekteerimiste piiramine jõustus 23. veebruaril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles