Hongkongi juht kiitis Hiina «patriootlike» saadikute plaani

Copy
Hongkongi liider Carrie Lam.
Hongkongi liider Carrie Lam. Foto: AP/Scanpix

Hongkongi juht Carrie Lam kiitis täna Pekingi plaani tagada, et erihalduspiirkonna parlamenti saaksid kandideerida vaid «patriootlikud» kandidaadid, kriitikute sõnul on tegemist opositsioonist vabanemise katsega. 

Lam välistas vajaduse arutada muudatusi avalikkusega. 

Hiina parlament arutab praegu eelnõu kõigi Hongkongi saadikute eelkontrolliks, ilmselt kiidetakse seadus teisipäeval heaks. Pekingi plaani kohaselt lubataks kandideerida vaid «patriootlikel» kandidaatidel. 

Kriitikute sõnul hävitaks plaan Hongkongi niigi piiratud demokraatia viimsedki riismed ning tagaks, et seadusandlikku kokku jääksid vaid lojalistid. Lam lükkas esmaspäeval selle seisukoha ümber. 

«Valimissüsteemi muudatused ei ole kavandatud kedagi eelistama, vaid need peavad tagama, et Hongkongi juhivad patrioodid,» ütles Lam ajakirjanikele. «Otsus on õigeaegne, vajalik ja kooskõlas põhiseadusega.»

Hiina lubas säilitada Hongkongis teatava autonoomia ja vabadused, kui Suurbritannia koloniaalvõim linna üle 1997. aastal läbi sai.

Linnal on osaliselt valitud parlament ning Hiina on lubanud anda elanikel ühel päeval täieliku hääleõiguse.

Kriitikud on juba aastaid kurtnud, et vabadusi on järkjärgult vähendatud. Peking on finantskeskuse demokraatlike alustalade lammutamist kiirendanud aga vastusena 2019. aasta tohutule demokraatiameelsele protestile.

Läinud suvel pidanuks toimuma valimised linna parlamendi poolte kohtade üle, kuid need lükati aasta võrra edasi. Põhjuseks toodi koroonaviiruse pandeemia.

Esmaspäeval vihjas Lam, et valimised võidakse Pekingi plaanitud muudatuste tõttu uuesti edasi lükata.

«Me ei saa teile praegu öelda, kas valimised tulevad septembris, nagu plaanitud,» ütles ta ning lisas, et esmalt tuleb ellu viia Pekingi nõutud muudatused.

Ta ütles, et valitsus alustab «intensiivset» programmi muudatuste selgitamiseks.

Samas välistas ta vajaduse arutada muudatusi avalikkusega, kuivõrd Hongkongi poliitsüsteemi uuendamine olla «pakiline» ja seda veab eest keskvalitsus, mille otsustes ei saa kahelda.

Hongkongi võimud on viimastel aastatel hakanud nii valitud seadusandjaid kui kandidaate senisest enam diskvalifitseerima.

Läinud aastal kehtestas Peking erihalduspiirkonnas vastuolulise riikliku julgeoleku seaduse, millega on jõuliselt demokraatiameelse opositsiooni vastu mindud.

Paljud linna nimekad demokraatiaaktivistid on alates sellest ajast vahistatud, vangistatud või välismaale pagenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles