UNICEF: pandeemia võib viia lapsabielude kasvuni

Copy
Lapsabielude vastane meeleavaldus Beirutis. Foto on illustreeriv.
Lapsabielude vastane meeleavaldus Beirutis. Foto on illustreeriv. Foto: Imago/ScanPix

Koroonaviiruse pandeemia ebaproportsionaalne mõju mõne riigi naistele võib viia sel aastakümnel lapsabielude kasvuni kümne miljoni võrra, teatas täna ÜRO lastefond UNICEF.

«Koolide sulgemine, majandusstress, teenuste häired, rasedus ja vanemate surm pandeemia tõttu seab kõige haavatavamad tüdrukud lapsabielu ohtu,» öeldi uuringus koroonaviiruse mõjude kohta.

Juhul kui see trend kinnitust leiab, kujutaks see endas tõsist tagasilööki viimastel aastakümnetel tehtud edusammudele lapsabielude vastases võitluses.

Viimase kümne aastaga on lapsena abiellunud neiude osakaal langenud pea 15 protsenti, ühelt neljast ühele viiest.

See progress «on nüüd ohus», öeldi naistepäeval avaldatud uuringus.

«COVID-19 on teinud miljonite tüdrukute keerulise olukorra veel hullemaks,» ütles UNICEF-i tegevdirektor Henrietta Fore.

«Suletud koolid, isoleeritus sõpradest ja tugigruppidest ning kasvav vaesus on andnud hagu tulele, mille kustutamisega maailmal juba niigi raskusi oli.»

Lapsena abiellunud tüdrukud langevad suurema tõenäosusega perevägivalla ohvriks ja jätkavad vähemtõenäoliselt haridusteed, märgiti uuringus. Samuti on neil suurem varajase ja planeerimata raseduse ning sellega kaasnevate tüsistuste ja suremuse oht.

Raportis hinnati, et praegu elavatest naistest umbes 650 miljonit abiellusid lapsena. Neist pooled on Bangladeshis, Brasiilias, Etioopias, Indias ja Nigeerias.

Fore kutsus riike koolide taasavamisele, seaduste reformimisele ja ligipääsu tagamisele tervishoiule ja sotsiaalteenustele.

Seda tehes, ütles ta, «saame vähendada märkimisväärselt ohtu, et tüdrukutelt röövitakse läbi lapsabielu nende lapsepõlv».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles