Pfizeri vaktsiin neutraliseeris laboriuuringus Brasiilia tüve (1)

Copy
Meditsiinitöötaja Pfizer-BioNTechi vaktsiiniviaaliga.
Meditsiinitöötaja Pfizer-BioNTechi vaktsiiniviaaliga. Foto: EDGAR SU/REUTERS/Scanpix

Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiin neutraliseeris laboritingimustes uue Brasiilias hoogsalt leviva koroonaviiruse tüve, leiti eile ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuringus, vahendas Reuters. 

Vaktsineeritud inimestelt võetud vereproov neutraliseeris tehislikult valimistatud viiruse, mille ogavalgus olid samad mutatsioonid kui esimesena Brasiilias tuvastatud eriti nakkaval P.1 tüvel, leiti ravimifirmade ja Texase ülikooli teadlaste tehtud uuringus.

Teadlaste sõnul oli neutraliseerimisvõime umbes sama suur, kui varasemalt on vaktsiin näidanud tõhusust koroonaviiruse vähem nakkavate tüvede vastu.

Paljud koroonaviiruse vastu välja töötatud vaktsiinid sihivad ogavalku, mida koroonaviirus kasutab inimorganismi tungimiseks.

Varem avaldatud uuringutes selgitas Pfizer välja, et selle vaktsiin on suuteline neutraliseerima teisi eriti nakkavaid tüvesid, mis esimesena tuvastati Ühendkuningriigis ja Lõuna-Aafrika Vabariigis, kuigi LAVi tüvi võib vähendada antikehade kogust, mis vaktsiini toimel tekivad.

Pfizer usub, et olemasolev vaktsiin on siiski LAVi tüve vastu tõhus, ent hüpoteesi kontrollimiseks planeerivad nad katseid, mis uuriksid nii kolmanda süsti kui ka LAVi tüve vastu spetsiifiliselt tehtud vaktsiini tõhusust, et saada paremini aru immuunsüsteemi reaktsioonist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles