Hiina peaminister jätab Prantsusmaa vahele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi peaminister Wen Jiabao.
Hiina Rahvavabariigi peaminister Wen Jiabao. Foto: Reuters / Scanpix.

Euroopasse järgmisel nädalal ringreisile saabuv kommunistliku Hiina valitsusjuht Wen Jiabao ei kavatse tähelepanuväärselt külastada Prantsusmaad viimase juhtide flirdi pärast Tiibetiga.



Pekingi teatel külastab peaminister Wen oma ringreisi käigus Saksamaad, Hispaaniat ja Suurbritanniat, käib ka ELi keskuses Brüsselis ning astub käbi Maailma Majandusfoorumi peakorterist Davosis, ent see on kõik, vahendas

BBC News

.

Korrespondentide sõnul jätkavad hiinlased ninanipsude andmist Pariisile president Nicolas Sarkozy hiljutise kohtumise pärast Tiibeti spirituaalse liidri dalai-laamaga.

Möödunud aasta lõpus toimunud kohtumine tekitas kohe Pekingis protesti ning sundis sealset juhtkonda siis ära jätma planeeritud tippkohtumist Euroopa Liiduga, mille eesistujaks oli siis veel Prantsusmaa.

Weni visiit näitab siiski analüütikute sõnul, et kommunistlik Hiina on nüüd valmis parandama Euroopa liidritega suhteid, mis said kannatada massiprotestide jõhkra mahasurumise pärast Tiibetis eelmisel kevadel.

«Me loodame, et see visiit edendab veelgi vastastikkust mõistmist ja usaldust,» ütles rahvavabariigi välisministeeriumi pressiesindaja. «Minevikus juhtunud tagasilöögid ei ole see, mida me tahame näha.»

Prantsusmaad ei näi lähenemiskatsed seekord siiski puudutavat. Pressiesindaja ei toonud mingit põhjust sellele, miks peaminister Wen sinna kohtumistele ei sõida, kuid ilmselt on selleks just ärritumine sealse juhtkonna peale.

Peking on juba varem hoiatanud, et Hiina-Prantsuse sidemete tulevik sõltub sellest, kas Pariis on valmis Tiibeti osas «parandama oma väärtegu». Hiina kommunistlik režiim süüdistab eksiilis elavat dalai-laamat, iseseisvuse taotlemises Tiibetile, mis langes naabri võimu alla ligi poole sajandi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles