USA esindajatekoda hääletab koroonaabipaketi üle

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA esindajatekoda võtab 1,9 triljoni dollarise päästepaketi teisipäeval viimasele lugemisele ja saadab selle president Joe Bidenile allkirjastamiseks tõenäoliselt sel nädalal, ütles kongressi juhatuse nõunik.

Koroonaabiakett hõlmab 1400-dollarist ühekordset otsetoetust enamikule ameeriklastest, aga ka rahastust vaktsiiniprogrammile, miljardite dollarite ulatuses abi osariikidele ja kohalikele omavalitsustele ning töötuhüvitiste pikendamist.

Tegemist on kolmanda suure abipaketiga, mis USA-s alates pandeemia algusest heaks kiidetakse ja esimesega Bideni valitsusajal.

Otsetoetuste kogusummaks hinnatakse 400 miljardit dollarit. Toetust antakse inimestele, kelle aastane sissetulek jääb alla 80 000 dollari ning peredele, kelle aastane sissetulek on vähem kui 160 000 dollarit. Otsetoetust summas 1400 dollarit saavad ka lapsed ja ülalpeetavad. 

Detsembris heaks kiidetud abipaketiga pikendati töötuhüvitiste maksmist summas 300 dollarit nädalas 14. märtsini. Uue paketiga pikendatakse hüvitise maksmist 6. septembrini.

Vaesusega võitlemiseks laiendatakse laste eest pakutavat maksukrediiti. Maksukrediiti pakutakse 3600 dollarit alla kuueaastase lapse eest ja 3000 dollarit 6-17 aastase lapse eest. Samuti tõstetakse vaestele mõeldud maksukrediiti.

Paketiga eraldatakse vaktsineerimisele 15 miljardit dollarit, testimisele ja kontaktsete tuvastamisele 50 miljardit dollarit ja varustuse hankimiseks haigusega võitlemiseks kümme miljardit dollarit.

Algselt plaanis Biden eraldada vaktsineerimisele 20 miljardit dollarit. Samuti on ta seadnud sihiks, et tema 100 esimese valitsuspäeva ajal tehakse 100 miljonit kaitsesüsti.

Haridusasutustele lasteaiast keskkoolini eraldatakse paketis 126 miljardit dollarit, kolledžidele ja ülikoolidele 40 miljardit dollarit ning lastehoiule 39 miljardit dollarit.

Lisaks näeb plaan ette 350 miljardi dollari ulatuses abi osariikidele ja kohalikele omavalitsustele, aga ka hõimudele ja territooriumidele. Vabariiklased pidasid seda raiskamiseks.

Osariigid said iseäranis palju kannatada aastate 2008-10 rahanduskriisist ning kardetakse, et Covid-19 pandeemia võib kujuneda neile sama laastavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles