Valgevene saatis välja mälestusüritusel käinud Poola diplomaadi

BNS
Copy
Aljaksandr Lukašenka.
Aljaksandr Lukašenka. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / Scanpix

Valgevene saatis teisipäeval välja Poola konsuli, kes osales mälestusüritusel Poola sõdurite auks, kes võitlesid Teise maailmasõja ajal Saksa ja Vene okupatsiooni vastu, kuid kes võtsid sihikule ka valgevenelasi.

Natsi-Saksamaa okupatsiooni vastu võidelnud metsavennad pöördusid hiljem Nõukogude Liidu okupatsiooni vastu, kuid olid sageli vägivaldsed ka mitte poola päritolu inimeste vastu, eelkõige valgevenelaste.

«Sõjakurjategijate ülistamine on meie jaoks täiesti vastuvõetamatu,» teatas Valgevene välisministeerium konsul Jerzy Timofejuki väljasaatmist põhjendades.

Ministeeriumi teatel osales Timofejuk 28. veebruaril mitteametlikul üritusel Brestis, millest võtsid osa ka Poolaga seotud valitsuseväliste organisatsioonide ja noorteühenduste esindajad.

Poolas mälestatakse vastupanuvõitlejaid 1. märtsil nn neetud sõdurite päeval, mida on tähistatud alates 2011. aastast.

Valgevene välisministeerium lisas, et rassilisele, rahvuslikule ja usulisele vihale õhutamine ning natsismi õigustamine on kuriteod.

Varssavi nimetas väljasaatmist "täiesti alusetuks ja arusaamatuks".

«Poola vastab sellele alusetule otsusele viivitamata ja vastastikkuse põhimõttel,» ütles abivälisminister Marcin Przydacz uudisteagentuuri PAPA vahendusel.

Valgevene ja Poola suhted on olnud keerulised alates augustist, mil Valgevenes puhkesid meeleavaldused president Aljaksandr Lukašenka tagasivalimise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles