Gorbatšov kutsus korraldama referendumit autokraatia vastu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov
Mihhail Gorbatšov Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov kutsus täna üles korraldama Venemaal referendumit põhiseadusreformi üle, et lõpetada praeguse poliitilise juhtkonna ajal tekkinud autokraatia, kirjutab uudisteagentuur AFP.


Ettepanekutes, mis avaldati osaliselt talle kuuluva opositsioonilise ajalehe Novaja Gazeta veebilehel, ütles Gorbatšov, et Vladimir Putini vastane protestilaine näitas, et rahvas tahab muuta kogu poliitilist süsteemi.

Gorbatšovi sõnul on Venemaa tõsises poliitilises kriisis. Seda võib tema hinnangul näha ka põhiseadusliku kriisina, sest Putini võimuhaare on tekkinud just Nõukogude Liidu lagunemise järel tehtud konstitutsiooni raamistikus.

Nõukogude Liidu viimase juhi sõnade kohaselt vajab Venemaa uut tugevat demokraatlikku parteid, mis oleks suuteline algatama põhiseaduse muutmise. Sobiv tee selle muudatuse juurde oleks tema hinnangul referendum, kus venelastelt küsitaks: «Kas sa toetad poliitilist ja põhiseaduslikku reformi, mis lõpetaks autokraatia ja tagaks demokraatia?»

Gorbatšovi arvates näitavad Putini reformiettepanekud, et ta kavatseb jätta asjad nii nagu nad on vaid mõningaste parandustega.

Gorbatšov on kutsunud Putinit poliitikast lahkuma ja korraldama uusi valimisi asendamaks detsembris valitud parlamenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles